Was Ridouan Taghi in Dubai of Colombia?

Was Ridouan Taghi in Dubai of Colombia?

De politie publiceerde dinsdagavond een reeks nieuwe foto’s van Ridouan Taghi en Said Razzouki, die worden gezocht vanwege betrokkenheid bij een serie liquidaties. De recherche wil weten waar de foto’s genomen zijn. Van drie daarvan heeft Crimesite nu achterhaald waar ze zijn genomen. Op een kartbaan in Dubai, een vliegtuig in Colombia en een stadsbus in Bogota.

Taghi en Razzouki staan zowel op de Nationale Opsporingslijst als op Interpol en zijn voortvluchtig. Enkele foto’s die de politie verspreidde blijken gemaakt te zijn op de Dubai Outdoor Kartdrome, blijkt uit geolocating onderzoek van Crimesite. De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski is geërgerd over het verspreiden van de foto’s. Weski: ‘Client staat op geen foto uit Dubai. Er kan absoluut niet aan de hand van die foto’s worden gesteld dat hij zelf in Dubai was. Ik weet niet waar hij is.’ Mogelijk gaat het dus om Razzouki.

Boven: een geblurde foto verspreid door de politie waarvan de politie niet zegt dat Taghi erop te zien is.
Een foto op internet van de outdoor kartbaan in Dubai, op dezelfde positie genomen als bovenstaande foto.

Vliegtuig

Behalve de kartbaan foto’s, publiceerde de politie nog een reeks foto’s waarbij de hulp van het publiek is ingeroepen. De rechercheurs willen weten waar ze gemaakt zijn. Zoals deze foto aan boord van een onbekend vliegtuig.

Avianca

Crimesite zocht en vond een filmpje van een Colombiaans toestel van de nationale luchtvaartmaatschappij Avianca. Een Airbus van deze maatschappij vertoont opvallend veel gelijkenis met het toestel op de politiefoto. Dezelfde stoelhoezen en het gordijntje met rood/grijze kleurstelling. Avianca onderhoudt overigens geen rechtstreekse lijnverbinding tussen Dubai en Colombia. Ook niet met Nederland.

Met de A318 worden voornamelijk binnenlandse vluchten gedaan door Avianca, maar wordt ook naar Curacao en Aruba gevlogen.  Toch zijn Aruba en Curacao geen opties voor voortvluchtige criminelen als Taghi of Razzouki. Want als zij daar opgepakt worden, zal een snelle uitlevering binnen het koninkrijk volgen. Het ligt meer voor de hand dat ze in een land zitten zonder uitleveringsverdrag. (Lees door onder de advertenties)

Flight Radar

Een andere interessante aanwijzing is dat volgens de politie de foto aan boord van het vliegtuig genomen is op 16 januari 2018 om 19.57. Niet duidelijk is of daarmee lokale Colombiaanse tijd wordt bedoeld, of Nederlandse tijd. In Colombia is het in de winter zes uur vroeger dan in Nederland.

Kijken we naar historische vluchtgegevens in Flightradar, op de lokale tijd in Colombia van 19.57 (dat is 00.57 UTC op 17 januari), dan is er één A318 van Avianca in de lucht. Vlucht AV9532 van Bogota naar Barranquilla, aan de noordkust.

Vlucht AV9398 op 16 januari j.l. (klik voor grotere afbeelding)

Als het in Nederland 19.57 is, is het in Colombia 13.57. Dan is er ook een Avianca A318 in het luchtruim boven Colombia. Een Airbus A318 vliegt dan zuidwaarts van Bogota naar de stad Pasto, niet ver van de grens met Ecuador. Het gaat om vlucht AV9398, een dagelijkse lijnvlucht. Een tipgever van Crimesite, die vaak in Colombia was, meldt ons:

Pasto is het uitgangspunt voor iedereen die per auto naar Ecuador wilt oversteken. Paar uurtjes rijden en je gaat met ontzettend groot gemak Ecuador in (ik spreek uit ervaring, ben daar 2 keer overgestoken). Je bent met de auto voor pak ‘m beet 100 dollar zo in Ipiales. Een illegaal verkregen uit-stempel van een Colombiaanse douanier kost je rond de 200 dollar.

Airbus A319

Maar er is nog een andere mogelijkheid. Avianca vliegt ook met Airbussen van het type A319, die qua cabine interieur eveneens sterk lijken op de politiefoto. Dat blijkt uit een blogpost uit 2013 van een passagier die op een vlucht vanuit Curacao hiermee vloog en de foto rechts plaatste.

Kijken we naar Flight Radar met de hypothese dat de politiefoto in een A319 werd gemaakt, dan neemt het aantal mogelijke vluchten toe. Om 13:57 lokale tijd, waren er zeven Avianca A319’s in het luchtruim. Dit zijn de vluchten:

  • AV9204 – Cali > Bogota
  • AV8407 – Bogota > Pereira
  • AV9840 – Armenia > Bogota
  • AV9310 – Bogota > Medellin
  • AV9742 – Bogota > Medellin
  • AV8556 – Bogota > Cartagena

Nemen we de lokale tijd 19:57 in Colombia als uitgangspunt, dan zijn de volgende vluchten mogelijk:

  • AVA014 – Bogota > Cali
  • AV8548 – Bogota > Cartagena
  • AVA116 – Santiago > Bogota

Conclusie: Alle vluchten gingen naar of vertrokken van de hoofdstad Bogota. En van alle luchthavens liggen er maar twee aan de kust: Cartagena en Barranquilla.

Strand

Dat is om de volgende reden interessant. De politie gaf namelijk nog een foto (links te zien) vrij van Redouan Taghi, op een strand met palapas (rieten parasollen). Met de vraag waar dit zou kunnen zijn. Taghi vermaakt zich zo te zien opperbest op een willekeurige tropische bestemming. Zou hij wellicht het vliegtuig naar het noorden hebben genomen om zich daar op een strandstoel veilig te wanen? Op de stranden langs de noordkust bevinden zich talloze hotels en resorts met dit soort rieten parasollen.

Update 6: De Bus

Het volgende stukje bewijs dat de politie vrij gaf is de foto rechts. Dit lijkt op een shuttle bus, waarmee passagiers van de gate naar een vliegtuig (of omgekeerd) worden gebracht. Maar dat is het niet. Dankzij een anonieme tipgever, weten we nu vrijwel zeker dat dit een oude stadsbus is in Bogota.

1) Rechts is de plek waar een conducteur kan zitten (naast de chauffeur). Er hangt een jas over de stoel. En achter het voorraam hangt een poster waarop de route is te zien voor de passagiers bij de bushalte.

2) Is een geldbakje, waar passagiers een kaartje kunnen kopen als de chauffeur alleen rijdt, zonder conducteur.

In deze fotoreportage van BBC World zijn de oude stadsbussen te zien.

Foldable phone news