Reeks invallen van Drenthe tot Sint Maarten (UPDATE)

De politie en de FIOD hebben dinsdag op grote schaal invallen gedaan in een witwasonderzoek. Tientallen ambtenaren zijn dertig woningen en bedrijfspanden binnengevallen in de provincie Drenthe, elders in Nederland en ook in België, Duitsland en Sint Maarten.

Vijf aanhoudingen

Tot nu toe zijn vijf aanhoudingen verricht. Bij de invallen is gezocht naar financiële administratie. Ook legt het onderzoeksteam ter waarde van acht miljoen euro beslag op onroerend goed, waardevolle goederen en tienduizenden euro’s aan cash. Ook op een megadiscotheek in het Duitse Meppen is beslag gelegd en op diverse voertuigen en gasalarmpistolen.

Het onderzoek richt zich op personen die georganiseerde criminaliteit faciliteren. De actie was dinsdagavond nog niet afgerond, aldus de politie.

Meldingen

Op basis van meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) en een aanhouding door de politie Amsterdam in april 2016 ontstond het beeld dat twee van de verdachten er een uitgavenpatroon op na hielden, dat niet passend leek bij hun inkomsten. FIU-meldingen zijn een aanwijzing dat er mogelijk crimineel geld wordt witgewassen. Bij de aanhouding in de buurt van Amsterdam werd ruim 100.000 euro aangetroffen, terwijl er geen aannemelijke verklaring gegeven kon worden voor de herkomst van dat geld. Die combinatie was mede aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar hun financiële situatie. In dat onderzoek werd steeds duidelijker dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder anderen onroerend goed, voertuigen en reizen.

Sint Maarten

Een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek is op Sint Maarten aangehouden. Volgens De Telegraaf is hij actief in de schroothandel, onder meer in Suriname. Hij is een van de twee verdachten die destijds in de buurt van Amsterdam werd aangehouden. De andere verdachte uit die auto wordt nog gezocht. Daarnaast zijn nog twee mannen (42 jaar uit Maasmechelen en 50 jaar uit Beesd) en twee vrouwen (36 en 50 jaar uit Nieuw-Schoonebeek) aangehouden. Allen worden ze verdacht van witwassen.