Regelmatig drugs en telefoons in gevangenissen

Het lukt gedetineerden regelmatig om drugs en mobiele telefoons gevangenissen binnen te smokkelen. Dat blijkt uit documenten van de inbeslagnames van de Dienst Justitiële Instellingen, die persbureau ANP heeft opgevraagd.

Het ANP stelt dat het gaat om honderden vondsten tussen 2012 en 2016. Omdat de gevangenissen niet verplicht zijn om vondsten te registreren, gaat het vermoedelijk om nog meer inbeslagnames.

Foto’s op Instagram

Uit de overzichten van de vondsten die wel worden geregisteerd, wordt in ieder geval duidelijk dat het regelmatig voorkomt dat er smokkelwaar in de gevangenissen aanwezig is. In de Bijlmerbajes werden in de afgelopen jaren bijvoorbeeld alleen al honderden vondsten geregistreerd.

Het gaat dan bijvoorbeeld om mobiele telefoons, die verboden zijn in gevangenissen. Vorig jaar zetten gevangenen uit meerdere instellingen foto’s op het Instagramaccount 187gangsters, waar criminelen over de hele wereld gebruik van maken.

Alcohol stoken

In het geval van drugs gaat het vaak om softdrugs, maar er wordt ook heroïne en cocaïne gevonden. Vaak gaat het om kleine hoeveelheden, maar soms ook om tientallen grammen tegelijk, die dan door worden verhandeld.

In Alphen werden in 2014 in één keer 144 pillen gevonden. In Alkmaar werd in 2012 voor 400 gram aan cocaïnebolletjes aangetroffen. En in Alphen werd dit jaar een jerrycan gevonden met daarin stoffen om alcohol te stoken.

Over de muur gegooid

Vaak worden de verboden middelen gevonden bij het invoeren, maar regelmatig worden de vondsten gedaan bij celinspecties. Vaak nemen de bezoekers de smokkelwaar mee. Soms is ook gevangenispersoneel betrokken. Daarnaast zijn er voorbeelden bekend van drugs en telefoons die over de muur van de gevangenis worden gegooid.