Regering voor het blok over de wietteelt

Wat is de toekomst van de legale wietteelt in Nederland? Het gaat dit najaar spannend worden. Een commissie adviseert deze week om veel verder te gaan dan de regering afsprak in het regeerakkoord. D66 wil wel, maar CDA, VVD en CU komen nu voor het blok.

4-jarig experiment

Een belangrijke adviescommissie wil dat het geplande experiment met wietteelt en wietverkoop onder staatstoezicht veel ruimer wordt opgezet dan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord hadden afgesproken. Het plan is nu om een 4-jarig experiment te doen in maximaal tien steden. Daarna moet de zaak weer helemaal terug naar het oude terwijl de regering gaat bedenken wat de definitieve wet wordt.

Meer steden

De commissie vindt dat een onwerkbare en onlogische gang van zaken en wil dat direct wordt besloten hoe het verder moet, overigens ook op basis van de effecten op de gezondheid en verslaving. Ook wil de commissie in veel meer steden experimenten opzetten. Dan pas kun je bekijken hoe gereguleerde wietteelt op grotere schaal uitwerkt, vindt de commissie (zie hier de belangrijkste adviezen van de commissie).

Politiek

Het woord is nu aan de politiek. Twee ministers werken aan een voorstel. Er ligt ook al een ouder wetsvoorstel van alleen D66 in de Eerste Kamer.

Overigens zijn ook veel wethouders en burgemeesters van CDA en VVD voor regulering van de wietteelt.

Canada zal binnenkort wiet en hasj legaal maken, net als Uruguay al eerder deed. Ook in steeds meer staten in de Verenigde Staten is verkoop van cannabis legaal.