Regi Blinker viel vriendin Fred Ros lastig

Bij het het hoger beroep van het Passageproces was het dinsdag lady’s day.  De vroegere hartsvriendinnen Esther S. en Lydia van der H. moesten als getuige verschijnen. S. is de vriendin van hoofdverdachte Dino Soerel. Lydia van der H. is de ex van kroongetuige Fred Ros. 

Door @Timo van der Eng

Van der H. had een relatie met Ros van februari 2006 tot en met eind 2006. Van der H. verscheen in de getuigenbank in het zwart gekleed met een flesje water bij de hand. Al snel maakte ze duidelijk dat ze de tijd met Ros zo veel mogelijk heeft afgesloten. ‘Het was een nare periode’.

Niet evenwichtig

Lydia en Fred leerden elkaar kennen aan het begin van 2006 toen ze elkaar tegen kwamen in de Cinema, een uitgaansgelegenheid in Rotterdam. De relatie die zich daarop ontwikkelde was niet heel evenwichtig: Ros liet haar vaak zitten. Hij kwam negen van de tien keer niet opdagen bij afspraken.

Regi Blinker

Ros deed vanuit zijn getuigenbeschermde hokje ook nog een duit in het zakje. Volgens hem had Regi Blinker Lydia van der H. ’s nachts een keer lastig gevallen. De oud-voetballer van onder andere Feyenoord en Celtic had Lydia ’s nachts gebeld en allerlei verhalen opgehangen. Volgens Ros was hij daarop samen met Dino Soerel naar Blinker gestapt toen ze hem tegenkwamen in een bar in Rotterdam. De twee hadden de linksbuiten te verstaan gegeven dat hij Van der H. niet meer moest lastig vallen, aldus Ros.

Andere man

In augustus 2006 zei Van der H. er definitief achter te zijn gekomen dat Fred Ros een heel andere man was dan ze dacht. Hij hield er naast haar niet alleen andere vrouwen op na, maar bleek ook een vuurwapen bovenop een kast in haar huis te hebben verborgen. In augustus 2006 was Ros net opgepakt op een camping in Spanje voor betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl. Zonder medeweten van Van der H. verbleef Ros daar met zijn vrouw en kinderen. Lydia kwam na de arrestatie van Ros nog wel een paar maanden bij hem op bezoek in de gevangenis, maar beëindigde na verloop van tijd de relatie.

Dino en Esther

De vriendschap tussen Esther en Lydia werd sinds 2009 geleidelijk minder en is nu ten einde. Tijdens de zitting zei Van der H. dat ze de relatie tussen Esther S. en Dino Soerel als ideaal beschouwde. Heel anders dan die tussen haarzelf en Fred. ‘Ik mocht van Fred zelfs mijn relatieproblemen niet bespreken met Esther. Hij vond dat ik niet zo moest zeuren.’

Ze verklaarde tegenover het hof erg nerveus te zijn. Ze kon zich niet veel details meer herinneren van de tijd dat ze met Ros verkering had. Wel bevestigde ze grotendeels de verklaringen van Esther S.  eerder op de dag.

Lees hier meer over Fred en de vrouwen.