Regiezitting in ontnemingszaak Holleeder

De rechtbank in Haarlem gaat vanaf vrijdag de ontnemingszaak tegen Willem Holleeder overdoen. De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld. Advocaten van de Amsterdammer hebben tegen de vorige kamer van de Haarlemse rechtbank een wrakingsverzoek ingediend.

Media

Rechter Rino Verpalen had zich voor de behandeling van de ontnemingszaak in de media uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. Het wrakingsverzoek werd afgewezen. Maar het gerechtshof vond wel dat de schijn van partijdigheid toch moest worden vermeden en verwees de zaak daarom terug naar de rechtbank in Haarlem.

Vermogen

Een andere kamer moet zich opnieuw buigen over de vraag welk vermogen van Holleeder kan worden afgenomen. Holleeder is tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. De ontmeningskamer van de rechtbank oordeelde dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Staat moet betalen.

Liquidaties

De “topcrimineel” zit nu weer vast in een zaak die voor de rechtbank van Amsterdam speelt. Hij zit in voorarrest omdat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van betrokkenheid bij minimaal twee liquidaties.

Zie ook:

Holleeder wil ontnemingszaak over doen