‘Regio Utrecht belangrijk centrum cocaïnehandel’

De regio Utrecht is een belangrijke schakel in de wereldwijde cocaïnehandel, zo tekent het Algemeen Dagblad op bij gesprekken met politiemensen in de regio. Er zijn ook relatief veel liquidaties in de regio geweest.

Honderd mensen

Johan van Hartskamp, recherchechef van de politie-eenheid Midden-Nederland:

De regie op de internationale cocaïnehandel zit in de regio Utrecht en de oorlogen worden hier en in Amsterdam uitgevochten. Een deel van de cocaïne wordt in Nederland uitgezet, maar de handel gaat vanuit onze regio naar het buitenland.

De politie zegt dat momenteel in Nederland tegen de honderd mensen door de politie op de een of andere manier in de gaten gehouden omdat ze het risico lopen te worden doodgeschoten.

Paspoorten

Buiten het geweld is er ook veel georganiseerde “ondermijnende” criminaliteit, aldus de politie, zoals witwassen in op het oog legale bedrijven. Drie jaar geleden vervalste een stagiair op het Utrechtse stadhuis paspoorten. Eén van die paspoorten kwam terecht bij Naoufal F. (36), recent veroordeeld tot 18 jaar cel voor het aansturen van een mislukte liquidatie in Diemen. Over de jeugd maakt de politie zich grote zorgen: ‘hoe zorgen we er voor dat jonge gastjes niet ook in deze handel stappen?’