Rekensommetjes met Gwenette M.

De verslaggever van Het Parool zat gisteren mee te rekenen in de zitting over de ontnemingsprocedure van Gwenette M. Justitie wil hem 16 miljoen afnemen. De zitting bestond uit steggelen over rekensommetjes. In de woning van M. zijn in een mandje met wasknijpers op het balkon, en ook op andere geheime plekjes, handgeschreven overzichtjes gevonden die wel lijken op verdachte boekhouding. Kennelijk criminele handel, zegt de officier van justitie Esther Duijts. Zij wil dat M. nog 16.022.257 ophoest, in euro. Dat is in vier jaar bijeen gehandeld, zegt ze.

Martha is een nog jonge sterke Amsterdammer (36), maar hij moet nu eerst een flink aantal jaartjes zitten, omdat hij onlangs is veroordeeld tot acht jaar wegens witwassen, mishandeling en heroïnetransacties. Als hij die 16.022.257 euro niet betaalt kan hij, als de rechtbank dat beslist, wanneer zijn straf voorbij is, nog drie jaar ‘in lijfsdwang’ vastgehouden worden. Kaalplukken heet dat.

Volgens de verslaggever van Het Parool sloeg advocaat Patrick Rombouts ter zitting ook aan het rekenen. Hij vindt dat officier Duijts ‘lagere schoolwiskunde’ beoefent. Dat zou ‘een dikke onvoldoende’ scoren op de middelbare school. Rombouts vindt de vordering ‘gechargeerd’ en komt zelf uit op een fractie van die 16 miljoen. Kost wat kost moet zijn cliënt eraan geloven, meent Rombouts.

Ja maar, hoe kan deze M. dan zo ruim in de Mercedessen en de BMW’s rondrijden als hij verder geen aantoonbare inkomsten heeft, vond Duijts. 

‘Denk- en rekenfouten’, stelde Rombouts.

Ze kwamen er niet uit, en de rechtbank wil nu dat beide partijen de zaak nog eens schriftelijk voorrekenen.

Het Parool besluit het verslag aldus: ‘Martha schudde zijn advocaat grijnzend de hand: kennelijk neemt de rechtbank hun betoog serieus.’

Afwachten maar: in april komt de kwestie nog een keer op zitting.

Lees de papieren Parool.

Lees ook:

‘Justitie wil 16 miljoen van Gwenette M.’

Gwenette M. krijgt acht jaar cel

De onaantastbare Gwenette M.