‘Relatie Bouterse met Drentse witwaszaak’

Justitie ziet een relatie tussen vrienden van een van witwassen verdachte Drentse schroothandelaar en de Surinaamse president Desi Bouterse. Dat schrijft De Telegraaf. Maar justitie liet aan de krant weten deze personen op dit moment niet als verdachte te zien.

Facebook

Dirk ’Diego’ S. is een persoonlijk contact Bouterse. Bij het huwelijk van Dirk S. en zijn Colombiaanse vrouw “Mammie” Luz Mejia C. was Bouterse een gast, getuige een foto die de recherche op Facebook vond. Deze Mammie kwam in beeld in het onderzoek Drenthe, Sint-Maarten, België en Duitsland, waar de politie witwassen van crimineel geld van zeker 8 miljoen euro vermoedt, dat in maart bekend werd. Hoofdverdachten zijn schroothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten die oud metaal importeren vanuit Suriname en Sint-Maarten (zie onder).

Oud-officier

Mammie is sinds 2012 in beeld bij verdachte overboekingen van grote bedragen van Nederland naar Colombia. Ze blijkt getrouwd te zijn met Dirk S. die internationaal gesignaleerd staat voor een straf van 180 dagen na een veroordeling voor witwassen. Hij heeft antecedenten voor wapenbezit, gijzeling, ernstige bedreigingen en het bezit van harddrugs. Hij is de zoon van een oud-officier in het Nederlandse leger die Bouterse in 1975 in Suriname leerde kennen. De zoon en Bouterse werden goede vrienden.

Uit tapgesprekken zou blijken dat de verdachte schroothandelaren uit Nieuw Schoonebeek een lening hebben van 200.000 euro kregen van Dirk S. De politie vermoedt dat er tussen het schroot cocaïne is verstopt geweest. Dat is tot nu toe niet gebleken uit het onderzoek.

Een overzicht:

Na opgeven valse naam toch gestruikeld

Weer aanhouding in internationaal witwassen

Robin Hood van de schroothandel in de problemen

Reeks invallen van Drenthe tot Sint Maarten (UPDATE)