‘Rembrandtplein-zaak geen moordpoging’

De zaak rondom twee Ieren en twee Britten bij Smokey’s aan het Amsterdamse Rembrandtplein ging om een uit de hand gelopen ruzie en niet om een liquidatiepoging. Dat hebben meerdere bronnen rond het onderzoek aan Het Parool laten weten.

Nepdrugs

De verdachte Gareth C. liep op zondagavond 5 februari met zijn Ierse vriend Daniel M. en twee Engelse kennissen op het Rembrandtplein rond 20.45 een 27-jarige Amsterdammer tegen het lijf. Mogelijk probeerde die Amsterdammer het groepje (nep-)drugs te verkopen, aldus de krant, maar dat liep uit op een ruzie. Op enig moment trok Gareth C. (1987, foto) een wapen. Volgens de betrokken Amsterdammer haalde hij ook de trekker over, maar weigerde het wapen. De Amsterdammer rende toen weg en alarmeerde agenten.

Vuurwapens

Vervolgens probeerde het viertal een nachtclub op het plein binnen te komen waar de portier hen toegang weigerde, mogelijk omdat ze beschonken waren. Ze gingen daarna bij Club Smokey’s naar binnen. Daar hielden agenten hen aan. Drie van de mannen blijven voorlopig vastzitten, met uitzondering van een 37-jarige Engelsman die kennelijk geen wapen bij zich droeg. Gareth C. is in Ierland bekend als geassocieerd met de clan rond Christy Kinahan.