Remko van L. zette een miljoen weg

In het strafdossier tegen Donald G. en Hells Angel Harry S. zit een verklaring van de Zandvoortse ex-accountant Remko van L., die in het voorjaar van 2010 met zijn gezin in een getuigenbeschermingsprogramma is getreden. Van L. geeft daarin een versie van zijn verhaal hoe het contact met G. en S. tot stand is gekomen. Dat verhaal begint aan het einde van de jaren negentig. Toen zou de Haarlemmer Kris J. aan de broer van Van L. de vraag hebben voorgelegd of Van L. een miljoen dollar kon overnemen.

Dat geld stond op een bankrekening in Zwitserland. Van L. investeerde het in een vastgoedproject in de Verenigde Staten. Maar rond 2004 wilde J. dat geld terug, zegt Van L. die daaraan toevoegt dat J. zei geld te moeten betalen aan de broer van Donald G.

Na een “bemiddeling” van Donald G. worden er in 2008 in betalingsafspraken gemaakt. Van L. komt dan zwaar in de financiële problemen omdat zijn vastgoedinvesteringen in de VS op een fiasco uitdraaien. Hij zou desalniettemin grote bedragen heben overgedragen aan G. De penibele situatie brengt Van L. in grote problemen en op de rand van zelfmoord.

Harry S. en Donald G. bedreigen Van L. Hij moet regelmatig naar bepaalde locaties komen, zoals een parkeerplaats bij het station van Heemstede.

Op zeker moment zien observanten dat Van L. wordt geschopt door Donald G. als hij diens boerderij in Nieuw Buinen verlaat. Voorafgaand aan dat bezoek en ook erna belt Van L. zijn vrouw (‘dit is de laatste keer’).

Het was al bekend dat Van L. geld aan heeft genomen om te investeren van mensen uit de boven- en onderwereld. Of dit summiere verhaal van Van L. het gehele verhaal is, dat is sterk de vraag. Eén van de vragen is van wie Van L. nog meer geld heeft aangenomen en in hoeverre dat criminele geldstromen zijn, en zoja, van wie die afkomstig waren.

De vergelijking met de in 2004 doodgeschoten Willem Endstra dringt zich op. Ook deze nam geld aan dat hij op zeker moment niet terug kon betalen. 

Het onderzoek naar de achtergrond van de afpersingen is nog in volle gang. 

Zie ook:

Kunsthandelaren doelwit van afpersing