Moszkowicz kwam maar weinig langs

Maandag is in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp de inhoudelijke behandeling begonnen van de grote afpersingszaak tegen Donald G. en Hells Angel Harry S. en medeverdachten. Pikant detail: advocaat Nico Meijering nam de verdediging over van confrère Bram Moszkowicz in de zaak-Donald G, die nog wel Harry S. verdedigt. Toen Meijering aan een betoog van ongeveer 2,5 uur wilde beginnen vroeg Moszkowicz direct toestemming de zaal te mogen verlaten. Donald G. legde daarna uit waarom hij van advocaat was gewisseld.

Door @Wim van de Pol

Volgens G. – die sinds oktober 2011 in voorlopige hechtenis zit op verdenking van verschillende grote afpersingen – was Moszkowicz ‘hooguit twee keer anderhalf uur langsgeweest.’ G. zei herhaaldelijk met Moszkowicz te hebben gebeld met de vraag ‘of hij wat kon doen’. Maar dat was nooit noodzakelijk geweest. Moszkowicz had steeds laten weten dat G. ‘rustig op zijn stoel kon blijven zitten en achterover leunen.’ 

Volgens G. had Moszkowicz gezegd dat er geen getuigen hoefden te worden opgeroepen, dat G. zich moest beroepen op zijn zwijgrecht en dat de zaak alleen op basis van het dossier kon worden afgedaan. Nimmer zou Moszkowicz zich inhoudelijk over de zaak hebben verstaan met G. Van een kantoorgenoot zei G. te hebben begrepen: ‘Bram interesseert zich niet voor de inhoud van het dossier.’ 

Op 22 april valt de beslissing van het hof van discipline in het hoger beroep van Bram Moszkowicz, die in eerste aanleg te horen kreek dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

Nico Meijering wil een andere koers varen. Hij kondigde aan dat G. zal gaan verklaren, dat hij getuigen wil oproepen die een ander licht op de verdenkingen zullen werpen en nog een aantal ander onderzoeksvragen aan de rechtbank zal voorleggen.

Het Openbaar Ministerie Donald G. verdenkt Donald G. van afpersing van ex-accountant Remko van Lent, een tweetal drugshandelaren en van een aantal kunsthandelaren.