Het wonderkind Remko van L.

Kroongetuige Remko van L. werd al op 28-jarige leeftijd partner bij PricewaterhouseCoopers, aldus Quote. Hij gold als een financiëel wonderkind en solliciteerde al tijdens zijn studie bij PwC en maakt een bliksemcarrière binnen het kantoor. Begin 2001 werkte hij in Londen waar hij fiscaal-juridische adviezen gaf bij vastgoedprojecten. Daarbij streek hij zeer lucratieve bonussen op.

En toch was het voor Van L. niet genoeg, omdat het echt grote geld bij de ontwikkelaars van vastgoed terechtkwam.

In 2002 heeft hij zich uit laten kopen bij PwC. Hij betrekt een duur kantoor in WTC Schiphol zelf ontwikkelaar te worden. Hij presenteert maquettes van wonderprojecten die rendementen op moeten leveren van vele honderden procenten.

Een uitspraak van hem: ‘Wat John Gotti (maffiabaas, red.) en Donald Trump met z’n tweeën voor elkaar kregen, kan ik in m’n eentje.’

Daarmee trekt hij de aandacht van investeerders uit de onderwereld. Ook die van Kris J., die als IRT-informant tientallen miljoenen vergaarde.

De beloofde winsten blijven echter uit en Van L. komt in geldnood. Hij zet dan een piramidespel op om de eerdere investeerders een dividend uit te kunnen keren. In die periode komt hij in contact met Donald G..

Zelf verklaart Van L. overigens later tegen de politie dat J. zijn geld terugwilde en dat G. daarin bemiddeld zou hebben. Kris J. heeft begrip voor de situatie en komt nog met een extra partij diamanten ter waarde van €1,5 miljoen. Deze worden nog omgewisseld voor cash, maar zowel het geld als de diamanten verdwijnen. Van L. beweert dat hij van niks weet, volgens hem zijn Donald G. en de prominente Hells Angel Harrie S. hier de dieven geweest.

Van Lent wordt in mei 2009 officieel failliet verklaard. Legale investeerders verliezen hun geld en ook de geïnvesteerde criminele miljoenen kan de Zandvoorter niet terugbetalen. Vorig jaar stapte de Zandvoorter met zijn gezin in een getuigenbeschermingsprogramma.

Er loopt een groot onderzoek naar afpersingen door G. en S. waarin Van L. verklaringen heeft afgelegd.

Meer bij Quote.

Lees ook:

Remko van L. zette een miljoen weg 

Kunsthandelaren doelwit van afpersing 

Het drama van de familie Van L.