Greg Remmers: Acht jaar in Italië

Greg Remmers en zijn Nederlandse medeverdachten zijn in Italië tot acht jaar cel veroordeeld in verband met cocaïnesmokkel. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van 24 jaar die de openbaar aanklager had gesteld. De lagere straf betekent dat de Italiaanse rechter hem heeft vrijgesproken van feiten zoals lidmaatschap van een criminele organisatie. Mogelijk is hij alleen veroordeeld voor ‘samenzwering’ – er is nog geen gemotiveerd vonnis beschikbaar. Remmers is gedetineerd in Nederland waar hij terechtstaat voor een drugszaak. (foto camilleri.nl)

 

De Italiaanse strafzaak voor de rechtbank in Napels kenmerkte zich vanaf het begin door een zekere schimmigheid. Aanvankelijk werd Remmers in verband gebracht met een cocaïne-import van 700 kilo in Livorno. Remmers zou aanwezig zijn geweest bij voorbesprekingen over dat transport in een hotel in Venezuela. Maar Remmers zat op de dag van die bespreking gedetineerd in Nederland. 

Later bleek zijn overlevering naar Italië, vorig jaar april, te zijn gebaseerd op een rechtshulpverzoek uit Italië waarvoor de Nationale Recherche in Nederland een onderzoek startte op Remmers en een aantal medeverdachten. Uit dat onderzoek bleek niet veel meer dan dat Remmers contact had met een Nederlander die weer in contact stond met een in Nederland woonachtige Italiaan. Deze zou betrokken zijn bij een cocaïne-import vanuit een Afrikaans land, vermoedelijk Tunesië. 

Samenzwering komt er in het Italiaanse strafrecht op neer dat een verdachte in contact verkeert met criminele personen met als motief het plegen van een misdrijf. Het telt niet zo zwaar als het plegen van voorbereidingshandelingen of lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Remmers hoopt erop dat hij zijn straf in Nederland zal kunnen uitzitten. 

Volgens Remmers’ advocaat Peter Hermens kan de openbaar aanklager in Italië na het ter beschikking komen van het gemotiveerde vonnis nog hoger beroep aantekenen. Hermens: ‘Als dat niet gebeurt dan is de kans zeer groot dat Remmers in Nederland zal kunnen blijven om zijn straf uit te zitten. Als er toch een hoger beroep komt zou hij in ieder geval voor de inhoudelijke behandeling naar Italië moeten reizen.’

Lees ook:

Greg Remmers kan in NL blijven 

Remmers: Zwaar tuchten in Italië 

Crimesite zat juist goed! 

OM verdraaide de waarheid inzake Greg R. UPDATE