‘Restaurants faciliteren Italiaanse maffia’

De Italiaanse maffia heeft haar tentakels wijd verspreid in de Nederlandse samenleving: dat is de conclusie uit een geheim politierapport waarvan de samenvatting in handen is van onderzoeksprogramma Argos.

De belangrijkste aanbeveling uit het rapport is dat de Nederlandse overheid een gespecialiseerde eenheid moet oprichten die de criminele activiteiten van Italiaanse maffiaorganisaties in Nederland onderzoekt en bestrijdt. Ook moet de samenwerking tussen opsporingsdiensten en het verzamelen en uitwisselen van informatie over Italiaanse misdaadsyndicaten anders en beter. Het rapport is volgens Argos al een jaar klaar, maar is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Banden met restaurants

Een projectgroep van rechercheurs en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de Fiod en de Belastingdienst deed onder de naam Cerca Trova (vrij vertaald: wie zoekt die vindt) tussen 2012 en 2015 onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat met name de ‘ndrangheta en de camorra zich in Nederland bezighouden met drugshandel. Ook zijn in Nederland veel maffia-voortvluchtigen opgepakt.

22 Italiaanse restaurants in Nederland zijn mogelijk gelieerd aan de maffia. Maffialeden gebruiken ze als ontmoetingsplaats of hebben contacten met eigenaren. Sommige eigenaren zijn in Italië veroordeeld voor lidmaatschap van de maffia of zelf betrokken bij de georganiseerde misdaad. Restaurants of andere bedrijven helpen mogelijk om drugsdealers en/of voortvluchtigen te helpen, schrijven de onderzoekers.

Mager rapport

Er zijn geen bewijzen dat bedrijven worden afgeperst of dat maffiosi zelf bedrijven oprichten om overheidscontracten of subsidies binnen te slepen. Critici vinden de bevindingen erg mager en zeggen dat ze weinig toevoegen aan bestaande onderzoeken. Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) pleit voor strafrechtelijk onderzoek en wil weten waarom het rapport al een jaar in een la ligt.

In de uitzending van Argos van zaterdag gaat het vanaf 14.00 over dit onderwerp.