Rick H. verdacht van poging moord

Voor de rechtbank in Leeuwarden stond vandaag Ajax-hooligan Rick H. terecht wegens poging tot doodslag op een medegedetineerde, samen met drie anderen. Ze zouden hebben geprobeerd Geert Musch (53) te vermoorden. Het Dagblad van het Noorden noemt Musch een topcrimineel, hij is tot levenslang veroordeeld voor een moord uit 1997. Het incident vond plaats in een cel van PI De Marwei in augustus vorig jaar.

Drugsmoord

De Groningse Musch liep drie gebroken ribben, een ingeklapte long en beschadigde ruggenwervels op. Justitie verdenkt Rick H., Kezey Z., Cartney K. en Mark K. van poging moord of zware mishandeling en gijzeling. Twee van de vier zitten een straf uit voor een moord. Rick H. werd in februari vorig jaar veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doodschieten van Bilal Oulad L'Haj in 2011. Cartney K. kreeg in 2012 in hoger beroep 16 jaar cel opgelegd voor een drugsmoord in Utrecht in 2008.

Veelerveen

De in elkaar geslagen Musch kreeg in juli 2006 levenslang voor de moord op Matt Hüren uit Heerlen in Veelerveen in 1997. Die zaak staat ook wel bekend als de 'moord zonder lijk'. Musch schoot Hüren dood vanwege een conflict over drugs en geld en verbrandde het lichaam in een zelfgemaakte oven. Van het lichaam van de Limburger zijn nooit meer resten teruggevonden. Volgens het DvhN had Musch ook plannen twee rechercheurs en een officier van justitie om ht leven te brengen.

Brigitte Roodveldt advocaat van H. noemt de aanklacht van poging tot doodslag zwaar overtrokken. Volgens haar was er sprake van een vechtpartij zoals die wel vaker in de bajes voorkomt.