Klein opdondertje uit Wolvega

Op het havo in Wolvega was Rick Halman (28) een ‘klein opdondertje’. Inmiddels staat hij op de Nationale Opsporingslijst omdat hij gezocht wordt voor moord. De papieren Telegraaf probeerde een portret van de Ajax-hooligan te schetsen en reisde daarvoor af naar Friesland.

De recherche in Amsterdam zoekt hem omdat hij op de Albert Cuypstraat voor café De Nachtzuster op in de nacht van 29 oktober 2011 de 24-jarige Bilal A. el H. zou hebben doodgeschoten. Halman was die avond eerst in café Berchem, verderop in De Pijp en was net uit De Nachtzuster gekomen met zeven mannen. Beide cafés staan erom bekend dat er soms Ajax-hooligans komen. De groep stond op straat en Bilal vroeg vanuit de bijrijdersstoel van een passerende auto of zij er langs konden. 

Een woordenwisseling leidde rond half vijf tot de dodelijke schietpartij. Om ongeveer kwart voor vijf wordt A. el H. bij de eerste hulp van het Onze Lieve Vrouwegasthuis bij de ingang voor de eerste hulp afgezet. Hij heeft drie schotwonden. Hij overlijdt daarna snel. De politie houdt de vrienden in de auto later die ochtend aan.

De Telegraaf-verslaggever vraagt zich af of het echt om een verkeersruzie handelde? Veel mensen, onder wie familie en Halmans advocaat, kunnen zich dat niet voorstellen. Een bron uit het Amsterdamse criminele milieu zegt dat de twee al eerder ruzie hadden gehad.

Een week eerder zou Halman in de Nachtzuster een Marokkaanse man hebben bedreigd met een vuurwapen. Door ingrijpen van de eigenaar zou erger zijn voorkomen.

Kijk de reconstructie van de schietpartij op de Albert Cuyp:

{youtube}GnMwxIPIkrw{/youtube}

Halman heeft volgens De Telegraaf een korte, maar heftige criminele carrière, achter de rug. Het kleine skatende ‘opdondertje’ in Wolvega was ‘best een leuk jochie’, aldus een klasgenote. Maar verder wil eigenlijk niemand praten. De politie heeft de familie op het hart gedrukt om niet met de pers te praten.

Halman was op het moment van de schietpartij op de Cuyp nog maar net een paar maanden vrij nadat hij vijftien maanden vastzat voor een schietincident in het Rotterdamse café Het Kruispunt. Hij beschoot daar in augustus 2009 een spiegel met het logo van Feyenoord samen met Ajaxhooligan Daan van der E.

Voor dát schietincident was hij net zes weken vrij, van zijn eerste straf. In 2006 kreeg hij zes jaar voor beroving van een hotelmedewerker, waar ook geschoten werd.

In het huis van bewaring in Dordrecht roste Halman in maart 2009 met een Poolse medegevangene een pedoseksueel in elkaar: zes maanden extra cel. 

De advocaat van Halman acht het mogelijk dat de recherche hem ook verdenkt van betrokkenheid bij de liquidatie van Ajaxhooligan Sven Westendorp op 12 augustus vorig jaar.

Halman nooit psychisch is onderzocht, volgens zijn advocaat.