“Rico de Chileen” mogelijk naar lichter regime

Ricardo R.V., alias “Rico de Chileen”, is op ‘onredelijke’ en ‘onbillijke’ gronden in de EBI in Vught geplaatst. Dat vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). R.V. (foto) had beroep aangetekend tegen zijn detentie in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland. 

Justitie heeft Ricardo R.V. in de EBI geplaatst omdat ze vindt dat er sprake is van extreem vluchtgevaar. Ook zou hij grote kans hebben om te worden geliquideerd, aldus justitie. Als niet goed wordt onderbouwd waarom R.V. in een zwaar regime moet worden vast gehouden, dan dient justitie hem in een minder zwaar beveiligde gevangenis te plaatsen, aldus Het Parool. Nadat Ricardo R.V. in april van dit jaar in de EBI was geplaatst, kondigde zijn advocaat Leon van Kleef al aan daartegen in beroep te gaan.

Criminele organisatie

Rico wordt vervolgd voor witwassen van miljoenen euro’s en het leiding geven aan een criminele organisatie. De verdenkingen ontstonden nadat er onderzoek werd gedaan naar een aantal liquidaties. R.V. zou samen met de voortvluchtige Ridouan Taghi en de inmiddels veroordeeld Nouafel (“Noffel”) F. opdracht gegeven hebben voor verschillende liquidaties. De advocaat van Rico ontkende eerder al alle beschuldigingen en sprak over ‘een zaak waar er meerdere van zijn’. Van Kleef benadrukte toen dat zijn cliënt niet verhoord is over liquidaties.

Ten aanzien van de informatie in het dossier die afkomstig is van het Team Criminele Inlichtingen TCI stelde de advocaat: ‘Iedereen kan dergelijke informatie de ether in slingeren. Het draait om tips aan inlichtingendiensten waarvan zelfs het Team Criminele Inlichtingen niet stelt dat die betrouwbaar zijn.’

‘Zes liquidaties’

Volgens Het Parool heeft een vertegenwoordiger van justitie bij de behandeling van de klacht over de plaatsing in de EBI gesteld dat R.V. is genoemd als ‘opdrachtgever van zes liquidaties.’ Vooralsnog wordt hij daarvoor niet vervolgd.

Hier een kort portret over de 44-jarige Ricardo R.V., die opgroeide in Amsterdam-Noord: Over Rico de Chileen.