Ridouan T. ontkent beschuldigingen kroongetuige

De 40-jarige Redouan T. (in de GBA geregistreerd als Ridouan) ontkent zich te hebben schuldig gemaakt aan het geven van moordopdrachten zoals dat door de nieuwe kroongetuige Nabil B. wordt verklaard. Zijn advocaat Inez Weski zegt dat voorzover ze de verklaringen in de media goed heeft begrepen ‘op fictie lijken te zijn gebaseerd.’

Ze benadrukt dat haar nog niet duidelijk is wat de nieuwe getuige precies heeft verklaard. Verder zegt ze:

Vermoedelijk worden de verhalen ingegeven door derden of door aan die kroongetuige gedane beloftes, zoals helaas te vaak in dat soort gevallen van kroongetuigen of anonieme getuigen blijkt. Men lijkt bij opsporingsinstanties ook internationaal te snel blij met een zo’n figuur, die dan vaak later eigenlijk niets zelf blijkt te hebben meegemaakt of andermans verhaal kwam vertellen vanuit allerlei achterliggende belangen of gewoon eigen wandaden kon gaan afdekken.

Desinformatie

Weski noemt het een ‘complicerende factor’ dat er volgens haar de afgelopen jaren ‘kennelijk kwaadschiks over mijn cliënt de meest wilde desinformatie in media is verspreid’. Dergelijke verhalen zijn dan ‘ongecontroleerd’ verder gewoekerd. Weski:

Een ieder kan als uit een menu met een of meer van die verhalen beloningen scoren bij het Openbaar Ministerie en dan maar hopen, dat niemand nog iets uit die brij aan geruchten kan ontwarren. Een totale besmetting van de waarheidsvinding. Een strafproces wordt met dit soort opsporing in feite een soort virtueel nagerecht.

Weski zegt dat soms pas jaren later pas duidelijk wordt dat dergelijke getuigen niet de waarheid spreken. Weski:

Hele oorlogen zijn zo op valse getuigen gevoerd, zoals wij weten na het zoveelste echec met blind geloof in dergelijke informanten.

Zie ook:

De overwegingen van de nieuwe kroongetuige

Nieuwe kroongetuige in reeks liquidaties (UPDATE)