‘Ridouan Taghi dreigde al eerder “verraders” te liquideren’

De recherche heeft in juli 2017 een bericht in handen gekregen van Ridouan Taghi waarin hij dreigt om verraders en hun familie te liquideren. Volgens Het Parool stuurde Taghi het bericht niet naar criminele compagnons, maar naar zijn vrouw.

In dat bericht stelt Taghi ‘hun kinderen, moeders, zussen, vaders’ desnoods ‘naar de hel sturen’. Taghi zou het bericht in april 2016 hebben verstuurd, na de liquidatie van de 37-jarige Samir Erraghib. Die werd voor de ogen van zijn dochtertje doodgeschoten op een parkeerplaats in IJsselstein. Het slachtoffer zou met de politie hebben gesproken.

Onschuldige broer

Hoewel het bericht in de zomer van 2017 bij de politie bekend werd, bereikte het de verantwoordelijken binnen het Openbaar Ministerie (OM) voor het beveiligen van personen pas na de presentatie van kroongetuige Nabil B. in maart 2018. Diens onschuldige broer werd enkele dagen na het bekendmaken van de kroongetuige in zijn kantoor in Amsterdam-Noord geliquideerd. De beveiliging van de familie van Nabil B. werd pas na de presentatie van de kroongetuige in gang gezet, terwijl betrokkenen al tijden lang om betere bescherming hadden verzocht.

Beperkte informatie

Een belangrijke reden dat het zo mis heeft kunnen gaan, ligt in de scheiding van de verschillende afdelingen binnen het OM, aldus Het Parool. De afdeling die in het arrondissement Midden-Nederland verantwoordelijk is voor de beveiliging van personen, heeft maar zeer beperkt informatie gekregen van de betrokkenen bij het onderzoek naar de groep-Taghi. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

‘Ik ga iedereen laten slapen’

Er zijn bij het Openbaar Ministerie meer berichten bekend waarin Ridouan Taghi dreigt met liquidaties van verraders en hun familie. Vlak na de vergisliquidatie van Hakim Changachi bijvoorbeeld in januari 2017 zou hij een bericht over Nabil B. hebben gestuurd met de tekst: ‘Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd.’ En direct na de liquidatie van Samir Erraghib stuurde Taghi volgens het OM het volgende bericht: ‘Heb myn nikes aan en ben aan het jagen. Hahaha ben al dronken broertje en heb bloed nodig niks anders.’ En over Ebrahim B., alias De Slager, zou hij hebben geschreven: ‘Beter maakt die slager dood’ (..) ‘Hy gaat slapen’. B. zou in 2015 hebben verklaard over Taghi en zijn groep.

Acht liquidaties

Volgens kroongetuige Nabil B. liet Ridouan Taghi 8 liquidaties plegen: Martin Kok, Mohammed Alarasi, Samir Jabli, Hakim Changachi, Wout Sabee, Ranko Scekic, Ronald Bakker en Samir Erraghib zijn allemaal in opdracht van Taghi vermoord, zo zou Nabil B. hebben verklaard. Later deze week dienen er in het Justitieel Complex Schiphol verschillende inleidende zittingen tegen de verdachten van de groep Taghi. Ridouan Taghi zelf en zijn vermeende compagnon Saïd Razzouki zijn voortvluchtig. Het OM heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot hun aanhouding.

1500 pagina’s

Kroongetuige Nabil B. heeft 41 verklaringen afgelegd, totaal ruim 1500 pagina’s. In combinatie met ontsleutelde pgp-berichten vormen de uitgebreide en gedetailleerde verklaringen volgens het OM sterk bewijs tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten. B. heeft ook belastend verklaard over zijn eigen rol. In ruil voor zijn verklaringen over de organisatie van Ridouan Taghi gaat het OM 12 jaar cel tegen B. eisen. B. wordt vervolgd voor betrokkenheid bij de moord op Ranko Skecic en Hakim Changachi en deelname aan de moordplannen op Adelkarim el A. en Khalid H.