‘Ridouan Taghi wordt beschermd door Iran’

De voortvluchtige Ridouan Taghi is volgens bronnen van De Telegraaf gezien in Iran. De krant zegt dat meerdere bronnen dicht bij het onderzoek naar de verblijfplaats van Taghi dit bevestigen. Het vermoeden is dat een Iraanse geheime dienst Taghi de hand boven het hoofd houdt.

Privéjachten

De Telegraaf schrijft dat Taghi regelmatig met snelle privéjachten tussen Iraanse havenplaatsen en Dubai op en neer zou reizen. De afstand tussen Dubai en de Iraanse kust over de Straat van Hormuz is ongeveer 150 kilometer. Zo’n oversteek over dit zwaar gemonitorde stuk water is alleen te doen met medewerking van in ieder geval de Iraanse autoriteiten. Eerder schreef De Telegraaf dat Taghi zich in Dubai zou ophouden.

Taghi is verdacht van opdracht geven voor meerdere liquidaties. Hij wordt bij verstek berecht in het zogeheten Marengo-proces.

Noffel

Justitie ziet Naoufal F., alias “Noffel”, als een geweldsman van Taghi. Noffel is in juli in Amsterdam tot levenslang veroordeeld omdat hij volgens de rechtbank in 2015 een liquidatie heeft gepleegd op een Iraniër die was ondergedoken in Nederland. Zeer waarschijnlijk was dat in opdracht van een Iraanse dienst. De Iraniër Mohammad Reza Kolahi Samadi werd gezocht door Iran wegens het plegen van een bomaanslag waarbij in 1981 meerdere doden vielen.

IJzig

Het landelijk parket noch de Iraanse ambassade wilden aan De Telegraaf commentaar geven. De contacten tussen Nederland en Iran zijn ijzig en minimaal. De AIVD bracht naar buiten dat de Iraanse diensten illegale activiteiten in Nederland ontplooien. Volgens de dienst was de liquidatie van een Iraanse oppositieleider in Nederland ook het werk van Iran. Nederland zette vorige zomer twee Iraanse diplomaten het land uit.

Ook de 36-jarige Shahin Gheiybe, die veroordeeld is voor een geweldsdelict houdt zich schuil in Iran.