Rij-examinator fraudeerde op grote schaal

De politie verdenkt een 62-jarige rijexaminator van het CBR van grootschalige fraude met rijexamens. De man is vrijdagochtend aangehouden, zo heeft de politie maandagmiddag bekendgemaakt. Hij zou examenkandidaten, na het aannemen van geld, hebben laten slagen voor hun praktijkexamen die zo aan een rijbewijs kwamen.

Rijschoolhouders

Uit het onderzoek is gebleken dat misschien wel honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald. Naast de rijexaminator hield de politie recentelijk ook drie rijschoolhouders (47, 45 en 66 jaar) en een 29-jarige rijinstructeur aan.

Aangifte

Het CBR was de zaak op het spoor gekomen en had aangifte tegen de man uit Purmerend gedaan. De recherche startte na de aangifte een onderzoek onder leiding van een officier van justitie. Dit onderzoek leidde naar de rijschoolhouders en de rijinstructeur. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Onderzoek

Uit onderzoek van het CBR bleek dat opvallend veel kandidaten voor het praktijkexamen slaagden als de verdachte verantwoordelijk voor hun examen was. De examinator nam volgens de politie via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan waarna deze het praktijkexamen behaalden, ongeacht hoe ze tijdens het examen presteerden.

Ontslag

Maandag is de hechtenis met 14 dagen verlengd door de rechter-commissaris. Er is op de woning van deze verdachte conservatoir beslag gelegd. De politie heeft ook een hoeveelheid geld in beslag genomen.  Het CBR zegt in een reactie: ‘De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. Maar daarvoor hebben we wel namen en rugnummers nodig.’