Rijdend misdaadlab in België

De Belgische experts van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) hebben nu ook hun eigen laboratorium op vier wielen. Net als in de bekende misdaadserie CSI Miami – alleen daar gebruiken ze een Hummer – rijdt er nu in België een Volkswagen Transporter naar een plaats delict na een misdrijf. 

 

 

De bestelwagen zit vol met technische apparatuur, zoals een microscoop, een infraroodtoestel en spooropnamekits. ‘Het mobiele lab maakt het mogelijk om op de plaats van een misdaad de eerste analyses te doen, van vlekken – gaat het om bloed of niet – drugs en textielvezels. Maar de meeste analyses zullen nog altijd in ons centrale lab gebeuren’, zegt Gert De Boeck, operationeel directeur criminalistiek bij het NICC, in het Belgische blad De Standaard.

De Boeck voegt daaraan toe: ‘Het voertuig biedt ons vooral het voordeel dat we er snel mee kunnen uitrukken en dat er minder tijd verloren gaat om de eerste vaststellingen te doen en om sporen te bewaren. Als er een lichaam wordt opgegraven of uit het water wordt gehaald, is het van belang om er snel bij te zijn. Nu rukken de experts van het NICC ook al uit, maar moeten ze het bewijsmateriaal in de koffer van hun auto laden en daarmee naar het centrale lab rijden.’

Het mobiel lab werd het voorbije jaar al dertien keer ingezet, altijd op vraag van de onderzoeksrechter. ‘Normaal doen experts van de technische laboratoria van de politie sporenonderzoek, zoals vingerafdrukken nemen. Alleen bij heel complexe zaken rukken wij uit, ter ondersteuning’, zegt operationeel directeur De Boeck, in De Standaard.