Rijk betaalde ton aan procedures verlof Volkert

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maakte bijna een ton aan juridische kosten om te voorkomen dat Volkert van der G. op proefverlof kon. Zijn pogingen bleken uiteindelijk vergeefs. Dat meldt RTL-Z.

Overzicht

RTL Z vroeg het Rijk om een overzicht van alle bedragen die zij heeft betaald aan de landsadvocaat. Dit is de advocaat die de rijksoverheid inschakelt voor juridische bijstand als de eigen advocaten het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen.

Verlofaanvraag

Op 11 oktober 2013 maakte Teeven bekend een verlofaanvraag van Volkert van der G. te hebben geweigerd. Van der G. ging tegen deze weigering met succes in beroep. Op 20 januari 2013 meldde Teeven aan de Tweede Kamer melden dat ‘het eerste verlof’ van Van der G. ‘inmiddels heeft plaatsgevonden’.

Voorwaarden

In maart van datzelfde jaar schreef Teeven de Kamer dat Van der G. onder voorwaarden vroegtijdig in vrijheid zou worden gesteld. Van der G. vocht die voorwaarden aan, omdat hij af wilde van een opgelegd locatieverbod en zijn enkelband. Ook daarin was hij succesvol.

Landsadvocaat

Voor de procedures rond het proefverlof schakelde Teeven in twee gevallen de landsadvocaat in. Deze declareerde hiervoor in 2013 ruim 57.000 euro aan kosten. In 2014 ging het om een bedrag van nog eens bijna 39.000 euro. Bij elkaar: 96.000 euro.