Rijke vrijgezel doelwit van oplichters op datingapps

Rijke vrijgezelle Europeanen moeten oppassen op datingapps en -sites. Oplichters zoeken hun slachtoffers uit via de apps. Ze zetten nepaccounts op om mannen en vrouwen te verleiden op voornamelijk Duitse, Franse en Engelse datingsites. Op die manier proberen ze geld te ontfutselen, bijvoorbeeld voor een zogenaamde begrafenis of medische kosten.

Dat zegt Alan Woodward van Europol tegen Newsweek. Hij zegt dat voornamelijk gescheiden mannen en vrouwen van middelbare leeftijd via de apps en sites worden benaderd. Het gaat vaak om criminelen uit Zuid- en Oost-Europa, die beweren dat ze als soldaat of verpleegster op afgelegen locaties werken. Op die manier valt het niet op als ze een tijdje niets van zich laten horen.

Namen van slachtoffers doorverkocht

Er zou bovendien een levendige handel bestaan in lijsten van mensen die eerder in dergelijke trucs zijn getrapt. Die zouden door de oplichters worden bijgehouden en doorverkocht aan andere oplichters. De criminelen zouden zich voornamelijk richten op Engelse, Franse en Duitse platformen, maar ook in Nederland zijn dergelijke gevallen bekend.

Veel slachtoffers melden zich uit schaamte niet bij de politie, waardoor onduidelijk is hoe groot het probleem is. Woodward beweert dat alleen al in Groot-Brittannië zeker 43 miljoen euro afhandig is gemaakt via deze methode.