‘Rijksrecherche onderzocht corruptie bij OM’

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar een afgeluisterd gesprek waarin wordt gesproken over corruptie bij het Openbaar Ministerie. Dat meldt de NRC. Het onderzoek heeft overigens geen concrete feiten opgeleverd, aldus de krant.

Miljoen

Er waren in het dossier rond de van corruptie verdachte oud-douanier Gerrit G. al aanwijzingen opgedoken dat er meerdere douaniers corrupt zouden zijn en dat de corruptie ook binnen de FIOD en het HARC-team zou zitten.

NRC schrijft over een afgeluisterd gesprek tussen de Schiedamse drugscrimineel Henk E. en diens zoon Marco E. (zie: Wie is wie in het Douane-dossier?) Ze spraken over ‘contacten’ bij politie, FIOD en justitie. Er wordt onder meer gezegd: ‘een officier van justitie die een miljoen heb gekregen’. Ook wordt gesproken over contacten met ‘een man van de FIOD’ en ‘een agent’ die dossiers zou leveren. Volgens de NRC is het de Rijksrecherche niet gelukt om de identiteit vast te stellen van de personen waarop wordt gedoeld en zijn er geen aanwijzingen voor strafbare feiten gevonden.

Stilgelegd

Een andere verdachte (Christiaan L.) verklaarde dat er ‘zeker zeven douaniers betrokken waren bij corruptie of ervan op de hoogte waren’. Toen Christiaan L. hierover sprak was de opname van zijn verhoor even stilgelegd.

De vraag of er nog onderzoek loopt naar corruptie in de haven, wilde het Openbaar Ministerie niet beantwoorden omdat het niet relevant voor de strafzaak zou zijn. Volgens

Zie ook:

Politie: ‘informant Paul was onbetrouwbaar’

Zo werkt het vrij doorlaten van cocaïne

‘Ik was bang, laten we het daar op houden’

Langzamerhand komen de geheimen boven (#2)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#1)

‘Oh dat weten jullie dus ook al’

Collega’s corruptie douanier wisten ervan