Onderzoek naar sterfgeval na arrestatie

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de dood van de 22-jarige Ihsan Gürz uit Beverwijk. Gürz is afgelopen weekend aangehouden door de politie nadat hij zich agressief gedroeg in een snackbar in Beverwijk. Hij heeft zich hevig verzet tegen zijn arrestatie, waarschijnlijk mede omdat hij onder invloed was van drugs. Hij werd onwel in een politiecel in IJmuiden en overleed naderhand in het ziekenhuis. De doodsoorzaak zou een hartaanval zijn. Turkse media berichtten groot over deze zaak.

D66 gemeenteraadslid in Beverwijk Hilal Doruk zegt tegen in Today’s Zaman zich erover te verbazen dat er in Nederlandse media geen aandacht voor de zaak is geweest.  

De oom van Ihsan Gürz zegt dat de jongen is gedood door buitensporig geweld van de politie:

‘Het is niet zo gegaan als je op Teletekst leest, dat is een verhaaltje van de politie. Hij zal wel met de politie hebben gevochten, hij was een bekende van de politie. Ja ze kenden hem goed, heel goed! Hij was een popiejopie, een beetje wild, maar geen rare jongen. Met drank op deed hij patserig, ja. Ik wil hem niet schoon praten, maar zoals hij in de auto is gegooid en in z’n kruis is getrapt en tegen het hoofd geschopt door politiemensen met hun knieën. Ik heb het op camerabeelden zelf gezien. En ik heb ook zijn lichaam met eigen ogen gezien: z’n organen, je weet wel in z’n kruis, zijn zwarter dan mijn haar! Kapot getrapt. Dat ze iemand die ze kennen op zo’n manier de dood injagen. Hij is gewoon vermoord, zo duidelijk!’

Er zou een schoenafdruk op zijn borstkas hebben gestaan en zijn neus was gebroken. Zijn zoon is inmiddels in Turkije begraven.

De Rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Luister naar de vader:

Zie:

Zaman (in het Engels)

Dichtbij.