Rijkste crimineel té goed beveiligd

Tipt u de meneer hier links op de foto weg? Dan krijgt u van de regering van de Verenigde Staten 5 miljoen dollar belastingvrij. Het is Joaquin Guzman Loera (56), voortvluchtig leider van het Sinaloa drugskartel in Mexico. Hij staat in de top van de Forbes rijkste-mensen-lijst, weliswaar met de bescheiden ranking van 937 maar netto toch een miljard waard aan vermogen. “De kleine” ontsnapte uit een gevangenis in 2001, met een klassieke truc: tussen de vuile was. Sindsdien vielen zijn concurrenten bij bosjes in handen van de autoriteiten of ze werden overhoop geschoten. En de “kleine” werd  alsmaar groter.

Uit Wikileaks-telegrammen van de Amerikaanse ambassade uit Mexico-stad blijkt waarom: hij zit gewoon in Mexico maar hij is niet pakken. Schrijft de ambassadeur.

Guzman reist voortdurend heen en weer reist tussen 10 en 15 lokaties. Men kent die lokaties wel, maar hem pakken is toch een beetje moeilijk omdat hij voortdurend bewaakt wordt door honderden gewapende bodyguards en over een buitengewoon goed ontwikkeld netwerk van informanten binnen de politie en militairen beschikt.  

Dat vertelde vorig jaar Mexicaanse defensieminister aan de directeur van de CIA, die op bezoek was in Mexico.

Het netwerk van informanten veiligheidsmedewerkers werd door de minister geschat op 300 man. 

De ongrijpbaarheid van Guzman doet zijn ster onder gewone Mexicanen, zeker zijn westelijke deelstaat Sinaloa, tot ongekende hoogte stijgen. Er zijn inmiddels honderden liedjes op de radio geweest die zijn heldendaden bezingen. Zoals deze, met vergeefs schietende soldaten en zeldzame archiefshots van Chapo en ook een foto van Chapo als president:

{youtube}bvrqSANzKkc{/youtube}

Zie Washington Post.

Hier zijn persoonlijke pagina bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kijk op dossier Mexico van Crimesite.