Rio-verdachten vuurwapengevaarlijk

De twee verdachten (29 en 32) van de dodelijke schietpartij tijdens Rio aan de Rijn in Arnhem op 21 augustus waren vuurwapengevaarlijk. De twee waren in juli opgepakt na een schietpartij op de Arnhemse Korenmarkt met een wapen op zak. Volgens de politie hadden ze daar niet zelf geschoten, maar waren ze in gezelschap van de schutter. Tijdens het festival Rio aan de Rijn werd een 48-jarige Hagenaar geliquideerd op de Markt en raakten een man en een vrouw gewond. Woensdag stonden de verdachten van de schietpartij aan de Korenmarkt terecht voor de Arnhemse rechtbank.

 

De verdachten zijn allemaal van Antilliaanse komaf. De officier van justitie vindt de connectie tussen de twee schietpartijen tekenend voor het veelvuldige vuurwapengeweld door Antillianen, aldus Het Parool. ‘De drempel tot geweld is laag. Het is gedrag waar de Antilliaanse gemeenschap zelf tegen in opstand is gekomen.’Binnen de Antilliaanse gemeenschap is actie Ta Basta Awo (Het is genoeg) gestart.

De 24-jarige man die terechtstaat voor het Korenmarkt-geweld vuurde twee keer op een man die tussen andere mensen stond. De reden was dat deze man tegen de schutter een middelvinger had opgestoken en hem had aangeraakt. De vader van de schutter is een paar jaar geleden doodgeschoten.