Opruimen in Rio de Janeiro (VIDEO)

In de aanloop naar het WK voetbal in Rio de Janeiro van volgend jaar gaan de Braziliaanse autoriteiten door met de strijd tegen de georganiseerde misdaad in de favela’s. Zondag bestormden 1.600 agenten van de militaire politie met zestien pantservoertuigen en helikopters twee arme wijken in het noorden van Rio de Janeiro, Barreira do Vasco en Complexo do Caju. Tot vandaag had in deze favela’s de georganiseerde misdaad vrij spel. Na een dergelijke invasie door de militaire politie probeert de zogeheten vredespolitie in de veroverde favela’s de orde te herstellen.

Vaak hijsen politieagenten na een invasie op en hooggelegen punt de Braziliaanse vlag ten teken dat de politie de wijk heeft veroverd op de drugscriminelen. De autoriteiten proberen met name in zones die grenzen aan toeristengebieden en plaatsen die in de buurt zijn van WK-evenementen te schonen. 

Zaterdag werd in de krottenwijk Nova Holanda 400 kilo cocaïne in beslag genomen samen met een wapenvoorraad en 100 kilo marihuana.

Afgelopen week zond de VPRO een documentaire uit over een favela waar de vredespolitie de zaak in goede banen probeert te leiden. Dat gaat niet al te gemakkelijk. De bevolking beschouwt de politie als de vijand. Kijk naar De heuvel van plezier:


Bekijk de video in andere formaten.