‘Rip achtergrond moord Van Dillenburg’ (UPDATE2 VIDEO)

Een van de verdachten die vastzit in de zaak van de moord op de in 2002 verdwenen Patrick van Dillenburg zegt dat hij aan politie undercovers een ‘broodje aap-verhaal heeft verkocht’. De politie gaat ervan uit dat deze Ad K. een echte bekentenis deed over het liquideren van Van Dillenburg.

Valse bekentenis

De aan drugs verslaafde Ad K. (49) trok zijn verklaring direct na zijn aanhouding in. In een opname van de politie is volgens EenVandaag echter te horen dat hij zei:

Het was op een industrieterreintje in Halfweg. Daar heb ik hem voor z’n kop geknald. Toen hebben we hem eerst begraven, beton erop gegooid. Toen dachten we dat iemand het wist, hebben we hem eruit gehaald en in de shredder gegooid.

De undercoveroperatie heeft in totaal anderhalf jaar geduurd. K. heeft meerdere keren van zijn zogenaamde vrienden hoge geldbedragen ontvangen. De infiltranten legden hem in de watten: ze namen hem mee uit eten, kochten voor duizenden euro’s schilderijen van zijn vriendin en beloofden ze aan het stel tweehonderdduizend euro te investeren in een restaurant in Cambodja.

De politie zette undercovers op K. en een vriend van hem omdat ze Van Dillenburg goed kenden en een vermoeden had dat ze met de verdwijning te maken hadden.

Advocaat Vito Shukrula zegt dat zijn client door de politie-undercovers is verleid tot het doen van een valse bekentenis die hij na zijn aanhouding direct heeft ingetrokken. Ad K. (49) uit Nederhemert, en de 59-jarige Fred T. uit Noordwijkerhout, zitten sinds enkele weken vast.

 

Brunswijk

Het dossier over de (waarschijnlijke) moord over de in 2002 verdwenen Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38) bevat sterke aanwijzingen over de betrokkenheid van de bekende Surinamer Ronnie Brunswijk. Dat zegt de advocaat van een aangehouden verdachte tegen De Telegraaf.

Uit het dossier blijkt nu dat criminelen zouden hebben geprobeerd om Van Dillenburg op Oudjaarsdag 2001 te beroven toen hij in een taxi zat. Tussen Amsterdam en Schiphol werd hij klemgereden en geramd door twee auto’s. Een informant meldde aan de inlichtingendienst van de politie dat Van Dillenburg een grote partij cocaïne bij zich had die hij snel in de auto van een vriend laadde toen de politie arriveerde.

Segebai

Van Dillenburg zou een conflict hebben gehad met een groep Surinaamse rippers, onder wie Ronnie Brunswijk en August “Segebai” Adjoeba. Die laatste werd in 2008 in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. Advocaat Shukrula wil nu dat Brunswijk wordt gehoord door de rechtbank omdat hij vermoed dat Brunswijk opdrachtgever was van de moord op Van Dillenburg. In Amsterdam hebben rechercheurs in april de dochter van Brunswijk gehoord. Die zou hebben verklaard dat haar moeder, vriendin van Brunswijk, betrokken was bij ripdeals.

Brunswijk is een Ndyuka of Aukaanse boslandcreool uit Oost-Suriname die vaak in verband is gebracht met cocaïnehandel. Brunswijk verblijft vooral in Suriname waar hij actief is in de politiek. Hij is in Nederland veroordeeld voor drugshandel. Zijn vriendin is hier verdacht van drugsdelicten.