Rip van onsje coke eindigde dodelijk

Voor de dodelijke schietpartij op een carpoolplaats langs de A50 bij Vaassen heeft het Openbaar Ministerie woensdag voor de rechtbank in Zutphen tot negen jaar cel geëist. Samet Merzifonluoglu (25) werd daar op 11 maart 2017 doodgeschoten, door wie blijft de vraag.

Rippen

Er staan vijf verdachten terecht. Tegen drie mannen uit Heerde, Zwolle en Leeuwarden was de eis negen jaar. Tegen een man uit Apeldoorn zes jaar en tegen een andere man uit Leeuwarden drie jaar. Twee groepen hadden die nacht van vrijdag op zaterdag met elkaar afgesproken voor een drugstransactie.

Slachtoffer Merzifonluoglu en de 22-jarige man uit Apeldoorn wilden cocaïne verkopen aan de vier andere verdachten. Die vier waren volgens de officier van justitie niet van plan om te betalen, ze wilden rippen. Ze hadden zich ook daarvoor bewapend.

Geen wapen

De deal eindigde in een schietpartij. Meerdere mensen maakten gebruik van meegebrachte vuurwapens. Volgens de officier is vast komen te staan dat twee en mogelijk drie mannen uit de kopende groep en één man uit de groep van het slachtoffer hebben geschoten. Merzifonluoglu had geen wapen bij zich. De buit was een 100 gram cocaïne, waarde ruim 4.000 euro.

Niet oké

Uit onderzoek is niet vast komen te staan wie het slachtoffer heeft doodgeschoten. Niet uitgesloten is dat de 22-jarige man uit Apeldoorn, die samen met het slachtoffer was, zélf het dodelijke schot heeft gelost. De officier over het slachtoffer:

Wat hij op de carpoolplaats kwam doen, was niet oké. Maar dat maakt de dood van het slachtoffer niet minder verdrietig voor zijn naasten. Het uitblijven van een antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor zijn dood moet voor hen erg verdrietig en frustrerend zijn.

Medeplegen

De vier verdachten planden de ripdeal samen, dat was medeplegen, aldus de officier van justitie. Volgens het OM kan voor drie verdachten medeplegen aan poging afpersing en medeplegen aan poging doodslag bij een poging tot afpersing worden bewezen. De eis voor de doodslag komt hoger uit door de afpersing (gekwalificeerde doodslag). Dat geldt voor de 38-jarige man uit Heerde, de 40-jarige man uit Zwolle en de 23-jarige man uit Leeuwarden, de eis voor hen is daarom negen jaar.

Het OM gaat er vanuit dat de 28-jarige man uit Leeuwarden niet heeft geschoten en eiste een celstraf van drie jaar. Tegen de 22-jarige man uit Apeldoorn is het verwijt cocaïnebezit en poging doodslag. Vijf verdachten hadden een vuurwapen voorhanden.