OM: ‘Agent handelde volgens instructie’

De politieagent die de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het Haagse station Hollands Spoor, moet worden ontslagen van iedere rechtsvervolging. Dat eiste officier van justitie Wouter Bos maandag voor de rechtbank in Den Haag. De schoten die de agent al rennend lost waren volgens Bos 'aanhoudingsvuur' wat op correctie wijze is gebruikt.

Bedreiging

Een Engelse man had op het station een melding gedaan bedreiging door de jongen. Rishi zou hem hebben gezegd dat hij een wapen had. De agenten stormden het perron op met getrokken wapens. Ze waarschuwden Rishi dat ze zouden schieten als hij zijn handen niet liet zien. Dat deed Rishi niet en de agent loste een schot omdat hij zich bedreigd zou hebben gevoeld. Hij zei dat hij dacht dat de verdachte een wapen uit zijn zak haalde.

Doodslag

De agent waarschuwde op de correctie wijze en nam een juiste houding aan om te vuren op de benen van de verdachte, maar hij liep wel te snel daarvoor. Bos vindt doodslag wel bewezen maar al met al moet de agent daarvoor niet worden gestraft, vindt hij, omdat de aanwijzingen dat de verdachte vuurwapengevaarlijk was serieus genoeg waren.  

De nabestaanden van Rishi Chandrikasing zijn zeer teleurgesteld over de eis. Volgens heeft de agent zijn verklaringen bijgesteld.

Zie ook de eerdere berichten over de zaak.