Rob Zegerius wil schoon schip maken

Rob Zegerius heeft aangekondigd uitvoerig te willen verklaren over een reeks misdrijven, dit werd maandag duidelijk bij het gerechtshof in Amsterdam. Zo hoopt de Amsterdammer in hoger beroep enkele jaren van zijn 20 jaar gevangenisstraf af te krijgen.

20 jaar

Hij zal een paar van zijn medeverdachten in de zogeheten ‘Yellowstonezaak’ niet sparen. Zegerius kreeg vorig jaar van de rechtbank een celstraf van 20 jaar voor het beramen van een reeks bom-, brand- en moordaanslagen Een deel van zijn medeverdachten, waaronder Emile Ratelband, kwam er goed vanaf. Zo werd Ratelband vrijgesproken van een poging tot oplichten verzekering door een huis in brand te steken.

Scharrenberg

Bij het smeden van dat plan zou ook voormaling Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg betrokken zijn geweest. Hij was bevriend met Ratelband en Zegerius. En staat ook terecht in de ‘Yellowstonezaak’. Zegerius zei in een uitgebreid interview met Panorama laatst dat hij niemand van zijn medeverdachten zal sparen. En dat hij alles wat hij gaat verklaren kan bewijzen. Deze verklaringen zouden best wel nadelige gevolgen kunnen hebben voor Scharrenberg op strafrechtelijk gebied. Zegerius zegt dat Scharrenberg geen ‘onschuldige’ omstander was, maar van veel zaken op de hoogte was of zelfs bij betrokken.

Deal

Er wordt door verschillende raadslieden hardop vraagtekens gezet bij deze ‘draai’ van Zegerius, ze vermoeden dat hij een deal heeft gesloten met het OM. In ruil voor een verklaring, zou hij dan strafvermindering krijgen. Volgens het OM is dit niet aan de orde.

Lees ook:

Zegerius sprak met Van den Heuvel

Journalist Scharrenberg in vrijheid

Spijtoptant vertelt over mislukte aanslag 

Emile en Keith in het nieuws 

Ratelband vast om brandstichting