Robert Dawes veroordeeld tot 22 jaar cel (UPDATE)

Robert Dawes (foto), alias “The Derby Man”, is in Frankrijk veroordeeld tot 22 jaar cel voor de smokkel van 1300 kilo cocaïne. De Engelsman wordt beschouwd als een van de grootste drugshandelaren van Europa, die in tientallen landen actief was. Het OM in Nederland denkt dat Dawes (46) ook achter de moord op de onschuldige Gerard Meesters zit. 

Koen Meesters, wiens onschuldige vader in november 2002 in Groningen werd vermoord, is blij met de veroordeling van Dawes voor de cokesmokkel. ‘Ik ben tevreden met de uitspraak’ zegt hij tegen Crimesite, ‘maar ik hoop wel dat hij in Nederland ook vervolgd gaat worden voor de moord op mijn vader. Het kwam ook op het proces tegen Dawes in Frankrijk nog aan de orde. Een rechercheur van de National Crime Agency uit Engeland zei tijdens een van de zittingen dat hij ervan overtuigd is dat Dawes de moord op mijn vader heeft georganiseerd.’

De Openbare Aanklager in Parijs had 25 jaar cel geëist met een garantie van 15 jaar voor de smokkel van de 1300 kilo cocaïne. Dawes zelf heeft iedere betrokkenheid ontkend. Het bewijs tegen “The Derby Man” stoelde onder andere op afgeluisterde telefoongesprekken.

Plan B

Volgens het Dagblad van het Noorden lag er een Plan B klaar voor het geval Dawes niet veroordeeld zou worden. Middels een internationaal arrestatiebevel zou Dawes dan worden aangehouden en overgebracht naar Nederland in verband met de moord op Gerard Meesters.

Kingpin

Robert Dawes werd in 1972 geboren in Nottingham. Tot voor kort deed hij zaken over de hele wereld. in Zuid-Amerika, Azië, Rusland en Europa. In Nederland werkte hij onder andere samen met de in mei 2014 geliquideerde Gwenette Martha met wie hij pillen produceerde. Hoewel Dawes uitgroeide to misschien wel de grootste kingpin van Europa, wist hij tot eind 2015 uit handen van de politie te blijven. In december van dat jaar werd hij opgepakt in zijn villa aan de Costa del Sol.

1300 kilo

De actie in Spanje was een internationale samenwerking tussen onder andere de Franse, Spaanse en Engelse autoriteiten. Dawes werd verdacht van de import van 1300 kilo cocaïne via de Parijse luchthaven Roissy. De drugs waren afkomstig uit Venezuela en verpakt in 31 koffers. De Engelse National Crime Agency bleek geïnfiltreerd in het Venezolaanse drugskartel De Los Soles waardoor de zending gepakt kon worden.

Onschuldige vader

Bij het proces tegen Dawes in Parijs was ook Koen Meesters enkele dagen aanwezig. Zijn onschuldige vader Gerard werd in de vroege avond van 28 november 2002 in de deur van zijn woning in Groningen doodgeschoten. Gerard Meesters werd geliquideerd, omdat zijn zus Jeanet in Spanje een partij hasj van meer dan 1000 kilo zou hebben geript. Een van de eigenaren van die geripte partij was Robert Dawes. Het Openbaar Ministerie in Nederland onderzoekt nog of ze Dawes daar voor kunnen vervolgen.

Zie ook:

Proces begint tegen Robert Dawes (VIDEO)

Nietsontziend, keihard en gewetenloos