Verdachte moord Meesters in vrijheid

De Brit Robert Dawes (39), die door Nederland wordt gezocht voor een moord, is in Spanje op vrije voeten gesteld. Zijn zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Dawes wordt in Spanje vervolgd voor onder meer grootschalige cocaïnehandel. De Britse autoriteiten hebben volgens de rechter een rechtshulpverzoek te lang onbeantwoord gelaten. De Nederlandse justitie ziet Dawes als opdrachtgever voor de liquidatie van een Nederlandse onderwijzer in 2002 in Groningen. 

In Groot-Brittannië is Dawes, die stamt uit Nottingham, verdacht van grootschalige heroïne- en cocaïnehandel en van uitlokking van een liquidatie in 2002.

Het is daarom opmerkelijk dat rechtshulpverzoeken aan de Britten, en ook aan Dubai, zo langzaam verlopen. Nadat Dawes was uitgeleverd door Dubai en dit voorjaar in een Spaanse gevangenis belandde liet de Britse Serious Organised Crime Agency (SOCA) weten in Dawes ‘een zeer belangrijke internationale crimineel’ te zien. SOCA participeerde ook in het Spaanse onderzoek van de Guardia Civil.

De Spaanse rechtbank stelt in een tussenvonnis dat de zaak weer zal worden opgepakt als de gevraagde documenten binnen zijn ‘maar er is geen indicatie wanneer dat zal gebeuren.’

Volgens de Guardian was het rechtshulpverzoek in april gedaan via de ‘hoogste diplomatieke kanalen’. SOCA zegt dat de vertraging mede te wijten is aan traag optreden van Eurojust in Den Haag, dat juist is bedoeld is grote internationale onderzoeken binnen de EU te bespoedigen. Pas in augustus zou het verzoek in behandeling zijn genomen in Engeland. 

In Nederlandse onderzoeken komt hij in telefoontaps voor als de ‘Derbyman’. Dawes is een bekende van de Amsterdammer Gwenette M. volgens de politie. Justitie verdacht M. ervan de onderwijzer Gerard Meesters in 2002 te hebben bedreigd. Nadien is hij door een Brit doodgeschoten. De moord op de onschuldige Meesters was een sanctie omdat diens criminele zus een partij hasj van Dawes onbetaald zou hebben gelaten. Voor die moord zijn twee Britten in Nederland veroordeeld. De zus van Meesters, Madeleine B. is spoorloos.

The Guardian schrijft dat voormalige zakenpartners van Dawes vermoeden dat hij op zou treden als informant en al vaker van de haak zou zijn gegleden.

Dawes heeft een enorme villa bij Benalmádena aan de Costa del Sol, waar zijn vrouw en drie kinderen wonen.

Lees ook:

Dawes verdacht van grote drugstransporten 

‘Opdrachtgever’ moord Meesters naar Spanje