Roberts M. en partner voor de rechter

De twee hoofdverdachten in de Amsterdamse zedenzaak staan vandaag voor het eerst voor de rechtbank. Het is een zogenoemde pro forma-zitting waar de officier van justitie zal vragen om verlenging van de voorlopige hechtenis van de verdachten. Daarnaast zal het Openbaar Minsterie een update gheven van de stand van zaken in het onderzoek. Vanmorgen is Richard van O. aan de beurt geweest. Vanmiddag om twee uur komt Roberts M. De zitting vindt plaats in de beveiligde rechtbank bunker in Amsterdam-Osdorp.

De ouders van de slachtoffers kunnen met een video-verbinding de zaak volgen in een zaal in de rechtbank op de Parnassusweg. De publieke tribune van de bunker zit vol.

‘Vandaag komen er feiten aan bod die als schokkend kunnen worden ervaren. Deze feiten laten ook ons niet onberoerd,’ waren de eerste woorden van de officier van justitie vanmorgen.

De officier van justitie zei dat met name het digitale onderzoek naar de computers en opslagmedia van Richard van O. en Robert M. nog zeker drie maanden gaat duren. De recherche moet zich door 8000 gigabyte aan foto’s, films en andere materiaal worstelen. Dat is volgens de officier gelijk aan twee miljard pagina’s papier.

De advocaat van Richard van O. zei vanmorgen dat deze spijt van zijn daden heeft en er lering uit zou trekken. Hij vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis van Van O. De kans op herhaling is volgens de advocaat klein.

Roberts M. (27) uit Letland heeft bekend dat hij 83 kinderen seksueel heeft misbruikt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij ook kinderen verkracht. Richard van O. is verdacht van ontucht met een jongen en het bezit van kinderporno. Daarnaast zou hij zijn echtgenoot in de gelegenheid hebben gesteld om kinderen te misbruiken.

De officier van justitie wil dat Richard van O. psychisch wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.