Robert M. liet voor 50 euro baby misbruiken

De hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft een andere verdachte tegen betaling een baby laten misbruiken. Die verdachte betaalde 50 euro. Het is een 37-jarige man uit Amstelveen die dit voorjaar is aangehouden. Tegenover de politie heeft hij hierover verklaard. Dat zei een officier van justitie vanmorgen bij de pro-forma behandeling van de zedenzaak in de beveiligde rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank behandelt de verlenging van de hechtenis van verdachten Robert M. en Richard van O. (foto) en de stand van zaken in het onderzoek.

Verdachte Richard van O. hield zijn handen voor zijn oren toen de verdenkingen tegen zijn echtgenoot Robert M. werden voorgelezen. M. heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.

Van O. heeft 85 gevallen bekend. Volgens zijn advocaat zou Van O. inmiddels zwaar overspannen zijn.

De twee hebben elkaar in 2001 ontmoet via een chatsite voor mensen met een pedofiele voorkeur toen Robert M. nog in Letland woonde. Er is een brief gevonden van Van O. uit 2002 waarin hij schrijft dat ze in Nederland ‘leuke dingen’ kunnen gaan doen, zoals het bezoeken van kleuterscholen, speeltuinen en een zwembad.

Het OM denkt dat Van O. Robert M. van dienst was bij zoeken naar werk in de kinderopvang en oppaswerk voor hem zocht door advertenties op te hangen in de supermarkt. Van O. zou zijn M. hebben weggebracht naar oppasadressen. Er was dan een rugzak mee met camera’s, glijmiddel, een vibrator, buttplug en een laptop.

M. heeft kinderpornomateriaal met een groot aantal mensen uit de hele wereld gedeeld. Een aantal van hen is inmiddels opgepakt door de lokale autoriteiten. De komende tijd zal nog een aantal getuigen worden gehoord, onder meer uit de Verenigde Staten en Duitsland.

Zie De Pers.