Robert O. krijgt taakstraf voor verboden wapenbezit

Robert O., de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, moet 40 uur taakstraf uitvoeren vanwege het bezit van een verboden gaspistool. Dat maakte het OM vandaag bekend. De zaak is niet voor de rechter geweest, maar in een besloten zitting van het Noord-Hollandse Openbaar Ministerie geregeld. Als O. in beroep gaat, komt de zaak alsnog voor.

Woonboot

De 53-jarige Robert O. had het wapen thuis liggen, in de ambtswoning van de burgermeester, omdat hij het als prop had gebruikt bij filmopnames. Zijn zoon Bruno nam het op 15 juli van dit jaar mee, toen hij met een vriendje een leegstaande woonboot binnen ging en daar een brandblusser leegspoot. Nadat de politie was gealarmeerd, vluchtte hij en gooide hij het wapen weg.

Topadvocaat

Halsema schakelde meteen een topadvocaat in voor haar zoon, Peter Plasman. Die voorkwam dat de jongen vervolgd werd voor de kwestie. Hij kreeg een HALT-traject aangeboden. Zijn vader, Robert O., wordt nu dus wel een taakstraf opgelegd.

Documentaire flop

Robert O. is als documentairemaker ook weinig succesvol. Zijn laatste project mislukte faliekant. De hoofdpersoon in ‘The Good Terrorist’, Jason Walters, trok zich na de opnames terug en probeerden uitzending te voorkomen. Hij noemde O. op Twitter een charlatan en een oplichter. Uiteindelijk moest Robert O. hem onherkenbaar in beeld brengen. Naar de tv-uitzending vorige maand keken slechts 40.000 mensen, een diepterecord. De documentaire kostte bijna 4 ton, dat met belastinggeld werd betaald door verschillende subsidiefondsen, waaronder het Filmfonds. Robert O.’s nieuwste documentaire project is een meerdelige serie over het Nederlandse wietbeleid.