Roemeen aangehouden in mensenhandelonderzoek

In Roemenië heeft de politie vorige week een 28-jarige Roemeen opgepakt in een onderzoek naar mensenhandel. Dat gebeurde op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). In hetzelfde onderzoek zijn eerder dit jaar zes verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 1 tot 2,5 jaar voor mensenhandel en daarmee deelname aan een criminele organisatie.

Leider

Het OM ziet de aangehouden Roemeen als leidinggever van de criminele organisatie. Hij zou de andere verdachten in staat hebben gesteld vrouwen uit te buiten, zelf wordt hij niet verdacht van het persoonlijk uitbuiten van prostituees. Hij is begin van deze week uitgeleverd aan Nederland en is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft de Roemeen voor 14 dagen vastgezet.

Veroordelingen

De zes verdachten hebben in wisselende samenstelling tussen 2010 en 2013 zes vrouwen vanuit Roemenië naar Nederland gebracht of gehaald om in de prostitutie te werken. De vrouwen hebben op de Achterdam in Alkmaar, de Wallen in Amsterdam en in een geval op het Zandpad in Utrecht gewerkt. De verdachten zijn veroordeeld voor het uitpuiten van de vrouwen en deelname aan een criminele organisatie.