Roemeen in cel om mensenhandel Zandpad

Een 23-jarige Roemeen is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor mensenhandel in woonboten aan het Utrechtse Zandpad, de inmiddels gesloten prostitutiezone in het Utrechtse stadsdeel Overvecht. Volgens De Telegraaf heeft Marian G. 257 dagen gevangenisstraf gekregen met een proeftijd van twee jaar en een boete van ruim 3000 euro. Voor de gemeente Utrecht is uitspraak belangrijk omdat beweerde mensenhandel reden was voor sluiting van het Zandpad.

Procedure

Op 7 juli moet de Utrechtse rechtbank uitspraak doen in de procedure die raamexploitant Wegra tegen de gemeente heeft aangespannen. Volgens Wegra heeft de gemeente onterecht de ramen gesloten aan het Zandpad. De gemeente zegt dat uit politieonderzoek vaststaat dat Wegra mensenhandel heeft gefaciliteerd. Wegra ontkent dat er meisjes die slachtoffer zijn van mensenhandel op boten van Wegra hebben gewerkt.

Zeven dagen

De advocaat van G. zegt niet te weten in welke boot en bij welke exploitant G. heeft laten werken door een Roemeense meisje. De vriendin van G., die nauwelijks Engels of Nederlands sprak, werkte als prostituee aan het Zandpad. Het meisje had sinds haar 14de een relatie met G. die toen 16 was. Ze werkte zeven dagen per week van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds maar soms meer. Ze werd naar het Zandpad gebracht en opgehaald en moest zo lang werken als G. wilde. De twee woonden samen, maar de prostituee had geen sleutel van het huis. G. had zelf geen werk.

Cocaïne

Uit tapgesprekken met onder andere zijn moeder in Roemenië blijkt dat G. erop uit was om heel veel geld te verdienen door zijn vriendin in te zetten in de prostitutie. Het meisje raakte verslaafd aan cocaïne en was volgens de rechter niet in goede geestelijke gezondheid. Voor haar vertrek naar Nederland was zij al eens in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. De rechter vindt dat er sprake was van uitbuiting en misbruik van de verhoudingen tussen de verdachte en de kwetsbare vrouw.

De gemeente Utrecht wil de prostitutie op een andere plaats, eveneens buiten het centrum van de stad, onderbrengen.