Roemeense politie zoekt vierde kunstdief

De Roemeense politie is op zoek naar een vierde verdachte die betrokken zou zijn bij de roof van zeven doeken uit de Kunsthal in Rotterdam. Het gaat om een Roemeen tegen wie gisteren een internationaal arrestatiebevel is uitgegeven. Mogelijk is hij nog in Nederland. Het is een goede vriend van een van de andere drie verdachten.

De twee zouden via een contact hebben geprobeerd om twee van de schilderijen te verkopen aan een miltimiljonair. Die ging daar echter niet op in.

De vrienden waren bovendien betrokken bij een ruzie tussen criminele organisaties in 2010, waarbij een 27-jarige Roemeen overleed door messteken en klappen. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

De drie verdachten die al vast zitten worden verhoord in Boekarest. Zij willen graag in Nederland worden berecht en zeiden eerder al dat ze pas vertellen waar de schilderijen, die nog altijd kwijt zijn, liggen als ze naar Nederland worden overgebracht. De Nederlandse justitie heeft al laten weten dat er geen contact wordt opgenomen met de advocaat, maar dat de zaak wordt besproken met de Roemeense autoriteiten.

Naast de drie hoofdverdachten zit ook een 19-jarige Roemeense vast voor de roof. Zij zou een portiekflatje hebben gehuurd in Rotterdam, wat de uitvalsbasis van de criminelen zou zijn geweest. De schilderijen zouden daar na de roof wekenlang hebben gelegen voordat ze naar Roemenië werden vervoerd.

Lees ook:

Meesterwerken lagen in portiekflat

Verdachten kunstroof willen proces in NL

Kunstroof: Roemeense vrouw gearresteerd

Kunstrovers verklikt door ex-vriendin

Kunsthal: Drie Roemenen opgepakt