Roestige Spijker blij met verbreding zaak-Demmink

Mathijs Kaaks, advocaat van de Roestige Spijker, die de getuigenverhoren in de zaak Demmink mogelijk maakte, is verheugd met de nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Dat zegt hij in gesprek met Crimesite. Volgens Kaaks wordt het tijd ‘dat de deksel van de doofpot gaat’. Afgelopen zondag werd via KRO Brandpunt bekend dat nu ook de Nederlandse feiten in onderzoek zijn.

 

 

 

Tijdens de getuigenverhoren voor de rechter-commissaris in Utrecht werden 11 getuigen gehoord, waaronder verschillende oud-politiemensen en ex-collega’s van Demmink. Kaaks: “Uit diverse verklaringen kan de conclusie worden getrokken dat Demmink al in 1998, ten tijde van het Rolodex onderzoek, werd verdacht van misbruik van minderjarige jongens. Ronduit schokkend is de vaststelling dat deze zaak vanuit de top van Justitie is gesaboteerd en vervolgens in de doofpot is beland.”

Brandpunt

In Brandpunt bevestigde woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket dat het onderzoek zich niet langer beperkt tot de aangiftes van twee Turkse mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt. Ook andere aantijgingen, zoals klachten van chauffeurs over Demmink worden nu strafrechtelijk onderzocht. “In de getuigenverhoren voor de rechter-commissaris is informatie naar voren gekomen die we nu verder gaan onderzoeken” aldus De Bruin.

De Roestige Spijker hoopt dat de focus van het onderzoek niet alleen op het mogelijk sexueel misbruik van Demmink blijft, maar dat ook de betrokkenheid van andere ambtenaren en politici onderzocht wordt. Mathijs Kaaks: “De top van het Ministerie van Veiligheid en Justitie dient een toonbeeld van onkreukbaarheid en onbesproken gedrag te zijn. Ministers die de deksel op de doofpot blijven drukken, stellen zich bloot aan de verdenking van corruptie.”


Samenvatting

Kaaks heeft een juridische samenvatting gemaakt van de verhoren in Utrecht, hieronder te lezen.

 

Evaluatie Utrecht – Demmink – Mr. Kaaks via @Crimesite