Wil Rommy nu wel of niet?

Op de Passage-zitting van maandag kwam de vraag aan de orde of Henk Rommy nu wel of niet wat wil zeggen over de beschuldigingen die aan zijn adres zijn gedaan door de getuige Harry W. Deze getuige beschuldigt Rommy en Passage-verdachte Moppie R. ervan betrokken te zijn bij liquidaties. Officier van justitie Sabine Tammes zei ter zitting dat Rommy had geweigerd een verklaring af te leggen.

 

Vanuit Nederland was er een verzoek naar de Verenigde Staten uitgegaan, zei Tammes. De Amerikaanse contactpersoon had Rommy in diens gevangenis in Gilmer, West-Virginia laten benaderen. En deze zou hebben geweigerd te verklaren.

Maar volgens de advocaat van Henk Rommy, Mark Teurlings, ligt het wat genuanceerder. ‘Rommy wil graag verklaren’, zegt Teurlings. ‘Maar hij wil ook dolgraag naar Nederland om zijn straf uit te zitten. Hem is gevraagd of er officials uit Nederland een verklaring van hem zouden kunnen opnemen. Daar heeft hij niet op gereageerd. Hij vraagt zich af of er iets tegenover kan staan.’  

Rommy moet waarschijnlijk nog tot 2016 een straf voor xtc-handel uitzitten in de VS. Hij werd in 2003 op verzoek van de autoriteiten in de Verenigde Staten aangehouden in Spanje.

Op Crimesite maakte Rommy al enige opmerkingen over de getuige die eerder dit jaar de beschuldigingen aan zijn adres heeft gedaan. Overigens heeft kroongetuige Peter la S. in 2007 gezegd dat Jesse R. hem vertelde dat Rommy opdrachtgever was voor een dubbele moord in Antwerpen. Rommy was ook verdachte in die zaak:

‘Jesse vertelde mij dat hij deze liquidatie van 2 mensen in Antwerpen niet persoonlijk had uitgevoerd, maar dat hij in de organisatie had gezeten. De opdracht kwam van Henk Rommy. Jesse werkte toentertijd, samen met Moppie R., voor Henk Rommy. Met “werken” bedoel ik liquideren. Ik weet nog dat Jesse tegen mij zei dat “liquideren goedkoper is dan betalen”. In het dossier heb ik gelezen dat Henk 1,5 miljoen gulden schuldig was aan die man in België.’