Romp van vermiste Zweedse journaliste

De Deense politie heeft woensdagmorgen bekendgemaakt dat het stoffelijk overschot dat deze week werd gevonden, de resten moeten zijn van de vermiste Zweedse journaliste Kim Wall. Het dna komt overeen.

Spoorloos

De 30-jarige journaliste werd vermist, nadat zij aan boord was gestapt van de zelfgebouwde onderzeeëer van de excentrieke Deense uitvinder Peter Madsen, om er een artikel over te schrijven. De onderzeeboot met de naam Nautilus zonk op 11 augustus, waarna Wall bleek te zijn verdwenen. Madsen verklaarde achteraf dat hij de journaliste eerder bij Kopenhagen had afgezet. De Zweedse vrouw bleef daarna spoorloos, ook nadat de Deense politie de Nautilus boven water haalde en onderzocht.

Zeemansgraf

Al snel werd Madsen verdacht van dood door nalatigheid. In de loop van het onderzoek verklaarde hij dat Wall door een ongeluk om het leven was gekomen en dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. De politie in Kopenhagen denkt dat Madsen zijn UC3-duikboot met opzet heeft laten zinken. Deense vissers waren er getuige van hoe hij in alle rust de Nautilus verliet, vlak voordat deze ten onder ging.

Hoofd verdwenen

Deze week werd aan de oevers van een eiland onder Kopenhagen door een voorbijganger een lichaam gevonden, waarvan het hoofd was verdwenen, net als de ledematen. Vanmorgen maakte de Deense politie bekend dat aan de hand van spierweefsel is vastgesteld dat het dna van deze romp overeenkomt met dat van Kim Wall. De romp was met metaal verzwaard, waarschijnlijk zodat deze op de bodem van de zee zou blijven liggen. De ledematen en het hoofd blijken ‘bewust’ te zijn verwijderd van het lichaam, meldt de NOS. Ook zijn er volgens de politie pogingen ondernomen om de lucht uit het lichaam te drukken, om gasvorming tegen te gaan, ook met de bedoeling om het lichaam niet naar de oppervlakte te laten drijven.

Bloedsporen

Inmiddels heeft de politie in Denemarken bloedsporen van Wall gevonden in de onderzeeboot. Vandaag zal de aanklacht tegen ‘Rocket Madsen’, die ook de ambitie had zelf een ruimtevaartuig te bouwen, waarschijnlijk worden aangepast. Zijn advocate geeft aan dat het nog te vroeg is om te zeggen dat hij de moordenaar van Wall is. Kim Wall werkte als freelance journaliste onder meer voor de New York Times en The Guardian. Peter Madsen was een bekende figuur in Denemarken, maar hij stond er wel om bekend dat hij regelmatig ruzie had met mensen waar hij mee samenwerkte in zijn projecten.