Romy opzettelijk gedood, niet in opwelling

De 14-jarige jongen die vast zit voor de dood van Romy uit Hoevelaken, wordt moord ten laste gelegd, geen doodslag. Dat zei de hoofdofficier van Justitie gisteravond bij de talkshow Jinek. Dat betekent dat hij haar opzettelijk en met voorbedachte rade heeft gedood. Niet in een impuls.

In het Nederlandse recht is voorbedachten rade een strafverzwarende element. Wanneer iemand in een opwelling wordt gedood, wordt dit doodslag genoemd.

Kalm beraad

Uit de woorden van hoofdofficier Jet Hoogendijk (video) kan worden opgemaakt dat er opzet in het spel was. Vaak kijken rechters ook nog of er kalm beraad heeft plaats gevonden, met andere woorden of de dader nog een mogelijkheid had om af te zien van de moord. Dat dit niet gebeurd is bij Romy, duidt erop dat de jongen van plan was haar te doden en daar niet op het laatste moment vanaf heeft gezien.

Gedragsproblemen

De verdachte en Romy kenden elkaar van school. Hij heeft bekend haar te hebben gedood en ook seksueel te hebben misbruikt. Het levenloze lichaam van Romy werd op vrijdag 2 juni gevonden in het water aan het Emelaarspad in Achterveld. De jongen kende Romy van een school in De Glind, waar jongeren zitten met leer- en gedragsproblemen. Hij zal worden berecht in het jeugdstrafrecht, waardoor hij maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan krijgen en jeugd-TBS.