Ron N. moet jaar langer zitten

De 45-jarige vechtsport-organisator Ron N. uit Breda, die in 2001 de broers Rob en Eric Driesen doodschoot, blijft een jaar langer in de cel. Dit heeft de rechtbank in Breda geoordeeld. N. keerde in augustus 2013 niet terug van verlof en vluchtte het land uit. De rechtbank vindt het nodig met het oog op de veiligheid van de maatschappij dat de regels voor zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling worden aangescherpt.

Persoonlijke omstandigheden

N. heeft zich bijna een maand lang onttrokken aan zijn straf. In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met bijzondere persoonlijke omstandigheden waardoor hij niet tijdig is teruggekeerd. De zaak is op verzoek van de advocaat van N. deels achter gesloten deuren behandeld. Hij heeft tijdens deze besloten behandeling de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de man toegelicht.
 

Goed gedrag

N. werd in 2003 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar, met aftrek van voorarrest. Hij zat inmiddels in de laatste fase van zijn straf en zou bij goed gedrag na het uitzitten van twee derde van zijn straf in september 2014 voorwaardelijk vrij komen. In augustus 2013 keerde hij niet terug van verlof. Hij werd bijna een maand later in Oostenrijk aangehouden.

Volledige straf

De officier van justitie had in eerste instantie gevorderd dat de man zijn volledige straf zou uitzitten. Later wijzigde de officier deze vordering met verwijzing naar de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de man, en vroeg hij de rechter om de man anderhalf jaar langer vast te houden.