Ronnie Brunswijk door Nederland gezocht

De voormalige leider van het Jungle-commando Ronnie Brunswijk (53) staat internationaal gesignaleerd wegens drugshandel. Hij is recent op de opsporingslijst van Interpol gezet. Het is niet bekend in welke zaak hij wordt gezocht, behalve dat het gaat om import van drugs in Nederland. Hij moet nog zes jaar zitten in Nederland, een oude straf.

Lijfwacht

Brunswijk was tot 1985 lijfwacht van Desi Bouterse, toen de bevelhebber van het Surinaamse leger, couppleger en leider van het militair gezag. Brunswijk pleegde een bankoverval in Moengo, waarvoor hij eind december 1985 werd gearresteerd maar hij ontsnapte na een week. In de tweede helft van de jaren tachtig was Brunswijk de leider van het Junglecommando in Suriname dat vocht tegen het regime van Bouterse, maar uiteindelijk verzoende hij zich met de legerleider.

Zes jaar

Hij kwam voor in verschillende Nederlandse onderzoeken naar cocaïne-handel. Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem in 1996 bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. In Suriname is hij zakenman en politicus. Hij is een boslandcreool uit het Marowijne-gebied. Hij bezit een eiland in de Marowijneriver, die grenst aan Frans Guyana. Hij is ex-trainer en ex-speler van de Surinaamse voetbalclub Inter Moengotapoe dat in de hoogste klasse van de Surinaamse voetbalbond speelt. Ooit bedreigde hij de voorzitter van een andere voetbalclub met een vuurwapen tijdens een woedeuitbarsting, daarvoor werd hij geschorst.