Roofmoord juwelier om schulden te betalen

De overval waarbij de Haagse juwelier Ruud Stratmann werd doodgeschoten, werd gepleegd omdat Sandro G. zijn boetes niet kon betalen. Dat zei G. woensdag tegen de rechtbank in Den Haag. Hij had voor meer dan 3.000 euro aan boetes openstaan en dat bedrag liep nog steeds op. Ook medeverdachte Ziya B. zou ‘grote geldproblemen’ hebben.

Volgens Ziya B. vroeg zijn vriend Sandro G. elke dag aan hem of hij mee wilde doen met een overval. B. heeft daar uiteindelijk mee ingestemd. De twee, destijds allebei 19 oud, pleegden de overval terwijl een derde verdachte, Lasha G. (22), de wapens zou hebben geregeld en als chauffeur zou dienen. B. zou een nepwapen hebben gehad, G. een echte.

G.: ‘Ik vroeg naar zilveren ringen en om tijd te rekken ook nog naar gouden ringen. Toen trok ik het wapen uit mijn broeksband en riep dat hij moest gaan liggen.’ Stratmann pakte daarop het wapen van G., waarna er een worsteling onstond. Sandro G. schoot in het gevecht in het plafond. G. zou daarna hebben geroepen: ‘Laat ons eruit, we hoeven geen geld meer.’

Sandro G. zou op Stratmann hebben geschoten toen Ziya B. riep dat de juwelier pepperspray in zijn handen had. Het eerste schot was een schrikreactie, verkaart G., het tweede kan hij zich niet herinneren.

Toen de politie arriveerde, gingen de agenten niet direct naar binnen, omdat ze dachten dat de overvallers nog in het pand waren. Uiteindelijk zijn de agenten toch naar binnen gegaan, waar ze Stratmann in zijn werkruimte vonden. De juwelier was waarschijnlijk ook niet te redden geweest als hij eerder was gevonden.

Het Openbaar Ministerie komt donderdag met de strafeis tegen de twee verdachten.

Lees meer bij Omroep West.

Lees ook:

Sandro G. uitgeleverd aan Nederland

Tweede verdachte roofmoord gepakt

Aanhouding roofmoord juwelier