Roofmoord of ruzie: politie zoekt geldtasje

De Amsterdamse recherche wil meer weten over het schoudertasje van Fredje Leta (29), die in januari overleed na een steekpartij. De verdachte van de steekpartij, Ahmed P. stond gisteren voor de rechter, waar hij beweerde dat er een ruzie was en hij tussenbeiden was gekomen. Justitie en politie geloven dat het tasje meld geld het motief vormde voor de dodelijke steekpartij.

Volgens de politie had Leta vaak een klein, zwart crossbody-tasje bij zich. Dit tasje is niet bij hem aangetroffen en het ligt ook niet bij hem thuis. Mogelijk is het tasje door de dader meegenomen. Het is van het merk ‘Botticelli’ dat met lichte letters staat geschreven op de voorzijde rechtsonder. Een opvallend detail daarbij is dat de eerste twee letters van het merk zijn vervaagd. Verder is het tasje van leer, zwart van kleur en circa 20cm  bij 20cm.  Dit tasje is mogelijk weggenomen door de daders en zou daarmee het motief voor de dood van het slachtoffer kunnen zijn geweest.

Zwaargewond

De politie kwam aanvankelijk af op een melding over een vechtpartij in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-Oudwest. Daar trof de politie de zwaargewonde Leta uit Amsterdam aan. Hij was meerdere malen gestoken en overleed nog diezelfde avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zitting

Tijdens de pro-forma zitting gisteren bij de rechtbank, beriep de verdachte (die oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstig is) zich voornamelijk op zijn zwijgrecht. Af en toe gaf hij antwoord op vragen. Zo zei hij dat het om een uit de hand gelopen ruzie ging, dat hij erbij betrokken was en dat hij spijt had. Er is ook veel technisch bewijs tegen Ahmed P. gevonden. Er zijn handschoenen, schoenen, een jas en een mes gevonden met zijn dna en dat van het slachtoffer. In zijn woning vond de recherche het foedraal van het mes.

Geen bekende

Voor zover het onderzoeksteam nu weet, hield Leta zich niet bezig met criminele activiteiten. Ook was hij geen bekende van politie en justitie. Voor het steekincident reed Leta in een zwarte Fiat 500 over de Jan van Galenstraat richting de Van Reigersbergenstraat. Later is de auto op de Van Reigersbergenstraat aangetroffen in de omgeving waar de steekpartij plaatsvond. Wat Leta die avond in de omgeving deed, is niet bekend.